Nederlandse frietbakkers raken gewond bij raketaanval in Oekraïne

Nederlandse frietbakkers raken gewond bij raketaanval in Oekraïne

Geplaatst op 27 juni 2023, om 23:33 uur

HELMOND – Frietbakkers Franky van Hintum (53) uit Helmond en Coen van Oosten (49) uit Waspik zijn tijdens een raketaanval in de Oekraïense stad Kramatorsk gewond geraakt. Op het moment van de aanval bevonden de twee zich in een restaurant. Bij de aanval zijn minstens twee mensen om het leven gekomen.

Op een video die Franky en Coen op Twitter hebben gedeeld, is de intense paniek op straat te zien. De straten zijn bezaaid met puin en er hangen dikke rookwolken in de lucht. Ook zijn het luchtalarm en meerdere sirenes te horen.

Franky en Coen zelf zijn erg geschrokken. “We waren getuige van een aanslag”, vertelt Franky. “Opeens hoorden we die explosie. Zo luid. We zijn weggekomen, maar er zijn zeker mensen omgekomen. Het kan niet anders.”

Even later richt hij zich tot Coen, die met bloed aan zijn nek te zien is. Coen legt echter snel uit dat het bloed van iemand anders is. “Heb je dat baby’tje gezien?” Wanneer Coen aangeeft terug te willen naar de plaats van de aanslag om mensen te helpen, probeert Franky hem te overtuigen om dat niet te doen. “We gaan niet die kant op. Er kan er nog één komen.”

De beide mannen hebben zelf geen ernstige verwondingen opgelopen. In een live-verbinding met het programma Renze vertelden ze dat ze voornamelijk schaaf- en snijwonden aan hun handen, armen en hoofd hebben. Ook zou hun auto aanzienlijke schade hebben opgelopen.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn Franky en Coen regelmatig actief aan het front. Ze bakken onder andere friet voor de slachtoffers. In hun recente verslag schreven ze dat ze de oorlog nog niet eerder zo extreem hebben meegemaakt als nu. Ze waren al eerder in een wijk in Kramatorsk die eerder door een raket werd getroffen. “Huizen zijn compleet vernietigd.”