Rechtbank verder met behandeling moordzaak Peter R. de Vries

Rechtbank verder met behandeling moordzaak Peter R. de Vries

Geplaatst op 13 juni 2023, om 09:37 uur

AMSTERDAM – De rechtbank Amsterdam behandelt dinsdag opnieuw de strafzaak over de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Het gaat om een voorbereidende zitting, wanneer de zaak inhoudelijk behandeld gaat worden is nog onduidelijk. Er zijn inmiddels negen verdachten, onder wie de vermeende uitvoerders, opdrachtgever en andere betrokkenen zoals de mannen die de aanslag filmden en daarna via social media hadden verspreid.

De Vries (64) werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Hij overleed negen dagen later. De twee mannen die de moordaanslag zouden hebben uitgevoerd, Kamil E. en Delano G., werden vrijwel direct daarna gepakt. Tegen hen is in een eerder stadium al een levenslange gevangenisstraf geëist, maar dat onderzoek werd heropend nadat het Openbaar Ministerie met een nieuwe getuige op de proppen was gekomen.

Deze getuige, aangeduid met het nummer 5089, zou een vriend van verdachte Krystian M. zijn geweest en van hem informatie over de moord hebben gekregen. 5089’s verklaringen zouden er onder meer op neerkomen dat Ridouan Taghi als de opdrachtgever van de moord op De Vries moet worden gezien. Taghi heeft deze beschuldiging eerder al via zijn advocaat van de hand gewezen.

Tijdens de vorige zitting, liet het OM weten dat het onderzoek doorgaat naar “het hogere echelon”, ofwel de mogelijke opdrachtgevers, die betrokken waren bij de aanslag op De Vries.

facebook