OM eist 30 jaar cel en tbs voor schietpartij zorgboerderij

OM eist 30 jaar cel en tbs voor schietpartij zorgboerderij

Geplaatst op 13 juni 2023, om 09:07 uur

ROTTERDAM – Tegen John S. (39) uit Oud-Alblas is een gevangenisstraf van dertig jaar en tbs met dwangverpleging geëist voor de dodelijke schietpartij op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam en de moord op een schoenmaker in Vlissingen die daaraan voorafging. “De zorgboerderij werd in twee minuten veranderd in een hel”, zei de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Rotterdam.

S. staat terecht voor het doodschieten van een 34-jarige medewerkster en een 16-jarig meisje op de zorgboerderij, op 6 mei vorig jaar. Twee anderen, een jongen van 12 jaar en een 20-jarige vrouw, raakten zwaargewond. Verschillende mensen waren getuige van het bloedbad en vluchtten het weiland of de stallen in.

De verdachte werd kort na de schietpartij aangehouden in een park in Alblasserdam, terwijl hij 112 belde en direct bekende. S. hoorde de strafeis in de rechtbank bewegingsloos aan.

Een paar dagen voor de schietpartij, op 4 mei, zou S. een 60-jarige schoenmaker hebben doodgeschoten in diens winkel aan de Sint Jabobsstraat in Vlissingen. Het slachtoffer had S. ontmoet via een homo-chatapp.

Beelden van de vermoorde schoenmaker stuurde hij naar zijn ex-vriendin, die nog minderjarig was toen ze elkaar in 2017 hadden leren kennen op de zorgboerderij.

Zij voelde zich hierdoor ernstig bedreigd. Eerder had ze al foto’s ontvangen van een wapen en handschoenen met een motief van een skelet.

Volgens het Openbaar Ministerie was bij S. wrok en woede ontstaan richting zijn ex en de zorgboerderij, waar hij in 2017 werd weggestuurd vanwege de ongewenste relatie. “Er zaten jarenlang beelden in zijn hoofd van mensen die hij dood wilde maken”, aldus de officier.

Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum heeft S. een persoonlijkheidsstoornis waardoor hij moordfantasieën ontwikkelde en is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Zij adviseren om S. tbs met dwangverpleging op te leggen. Het OM neemt dit over.

Door: ANP