Man opgepakt voor dividend aan Russisch bedrijf

Man opgepakt voor dividend aan Russisch bedrijf

Geplaatst op 1 juni 2023, om 15:30 uur

OEGSTGEEST – Een 73-jarige man uit Oegstgeest is woensdag aangehouden voor het overtreden van de sanctiemaatregelen tegen Rusland. Volgens de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD heeft hij met zijn bedrijf onder meer zo’n 19 miljoen euro dividend uitgekeerd aan een Russisch bedrijf dat op de Europese sanctielijst staat.

Al enkele jaren geleden zijn aandelen van de onderneming van de verdachte uitgegeven aan het Russische bedrijf. De eigenaar daarvan stond toen al op de Europese sanctielijst. Niet lang daarna verkreeg het Russische bedrijf een meerderheidsbelang. Volgens de FIOD hadden de tegoeden die de Nederlander ontving voor de aandelenoverdracht destijds bevroren moeten worden, maar is dat niet gebeurd.

Het Russische bedrijf is zelf recentelijk op de Europese sanctielijst geplaatst. Daarna is nog ongeveer 19 miljoen euro dividend uitgekeerd aan een dochteronderneming, wat niet had gemogen. De woning van de verdachte en twee bedrijfspanden in de gemeente Haarlemmermeer en Den Haag zijn doorzocht, waarbij beslag is gelegd op de administratie. De verdachte is na verhoor vrijgelaten.