Politie: agenten moeten niet te lichtzinnig vragen om ID-bewijs

Politie: agenten moeten niet te lichtzinnig vragen om ID-bewijs

Geplaatst op 1 juni 2023, om 15:50 uur

NEDERLAND – Het is belangrijk dat agenten zich bij het vragen naar persoonsgegevens bewust zijn van de zwaarte van dit middel. Dit staat in een verklaring van de politie naar aanleiding van een donderdag verschenen rapport van Amnesty International.

In het rapport schrijft de mensenrechtenorganisatie dat de Nederlandse politie gebruikmaakt van “ongeoorloofde surveillance van vreedzame demonstranten”. Zo zou het geregeld “onrechtmatige ID-controles” uitvoeren om te achterhalen wie een demonstrant is. Hierdoor voelen demonstranten zich soms geïntimideerd, volgens Amnesty.

“Als mensen zich geïntimideerd voelen dan is dat een ongewenst effect van ons optreden”, aldus de politie. Die benadrukt ook dat het demonstratierecht een “belangrijk onderdeel van onze rechtstaat” is en dat het de “signalen” van Amnesty “serieus” neemt.

Wel zijn agenten wettelijk bevoegd om de identiteit van demonstranten te controleren als daar aanleiding voor is, zo staat in de verklaring. Dit kan volgens de politie bijvoorbeeld nodig zijn bij mensen die eerder de openbare orde hebben verstoord. Tijdens de politieopleiding en bij interne trainingen wordt geleerd wanneer dit middel wel en niet geoorloofd is, aldus de politie.