7 maanden cel geëist voor oproepen tot rellen en delen adressen

7 maanden cel geëist voor oproepen tot rellen en delen adressen

Geplaatst op 31 mei 2023, om 15:08 uur

UTRECHT – Tegen een 21-jarige man uit Arnhem is woensdag zeven maanden cel geëist voor onder meer het oproepen tot rellen tijdens de coronatijd en het delen van mogelijke woonadressen van politici (doxing). Boris van der W. geeft toe dat hij dat had gedaan, maar dat had er volgens hem mee te maken dat hij destijds te veel dronk en niet zo goed wist wat hij deed.

Van der W. stuurde eind 2021 meerdere opruiende berichten in diverse Telegram-groepen. Ook deelde hij een lijst met adressen die mogelijk van politici als Mark Rutte waren en zijn er bij hem thuis een gaspistool en drugs gevonden. De man erkende in de rechtbank in Utrecht dat hij inderdaad berichten heeft gedeeld, “maar iedereen deelt alles op Telegram”. Nu ziet hij wel in dat hij het niet had moeten doen, vertelde hij de rechter.

De zaak zou eigenlijk vorig jaar al inhoudelijk behandeld worden, maar de verdachte kwam niet opdagen tijdens de zitting. Ook op de vervangende datum, een paar maanden later, was hij er niet omdat hij toen vast bleek te zitten in België. Woensdag was Van der W. wel aanwezig en vertelde hij dat hij zijn leven weer goed op de rit heeft. Hij heeft onderdak, krijgt begeleiding en wil met een opleiding starten om personal trainer te worden.

De officier van justitie vraagt zich af of hij echt zijn leven weer op orde heeft. “Het is fijn dat het nu beter lijkt te gaan, maar dat is al vaker gezegd.” Ze vindt daarom een voorwaardelijke celstraf niet volstaan. Hij heeft al drie maanden vastgezeten in voorarrest, dat zou van de zeven maanden cel afgetrokken moeten worden.

Van der W. ontstak in woede na de eis. “Jullie zijn helemaal gestoord!” riep hij. “Ik stuurde alleen maar iets door, jullie zijn gek.” Zijn advocaat probeerde hem meerdere keren te kalmeren, maar de rechter moest met stemverheffing zeggen dat hij moest stoppen met “er doorheen tetteren” anders zou hij uit de zaal worden verwijderd.

De advocaat van Van der W. vroeg nadrukkelijk om geen onvoorwaardelijke straf op te leggen. “Boris zit nu op een goede plek, waar hij de juiste begeleiding krijgt. Een celstraf doorkruist dat allemaal”, zei ze.

De rechtbank doet op 14 juni uitspraak.