Bedreigingen Amalia ‘hakten er heel hard in’ bij koning

Bedreigingen Amalia ‘hakten er heel hard in’ bij koning

Geplaatst op 25 mei 2023, om 09:47 uur

DEN HAAG – De bedreigingen tegen prinses Amalia hebben “in ons persoonlijk leven er heel hard ingehakt”, vertelt koning Willem-Alexander in de podcast Door de ogen van de Koning. Het staatshoofd vindt het “mooi om te zien” hoe zijn kinderen met de situatie omgingen, ondanks dat Amalia “niets meer kon doen” en “geen studentenleven meer kon hebben”. “Maar als ouders vreet het wel echt aan je.”

Vorig jaar werd bekend dat Amalia vanwege bedreigingen niet in Amsterdam, haar studiestad, kon gaan wonen. “De onzekerheid, de onvrijheid, dat is niet zoals je je kinderen wil opvoeden en wat je kinderen wil meegeven”, vertelt de koning. Amalia praat er volgens Willem-Alexander wel “goed” over, “maar het geeft geen levensvreugde of iets. Daarom moet het zo snel mogelijk over zijn”.

In de podcast Door de ogen van de Koning blikt Willem-Alexander samen met radiomaker Edwin Evers terug op de afgelopen tien jaar van zijn koningschap. De aflevering van donderdag gaat over het jaar 2022 en een deel van 2023.

In deze laatste aflevering van de serie zegt de koning zijn dochter klaar te stomen voor het ambt als staatshoofd zoals zijn moeder bij hem deed. Willem-Alexander ziet het als zijn “eerste doel” om zijn ambt “in een betere toestand over te dragen dan hoe je het hebt overgenomen”. Verder prijst de koning de “weerbaarheid” van Oekraïners in de oorlog tegen Rusland.

Hij zegt verder zich te verheugen op de komende tien jaar dat hij koning is. Maar als hij een wens zou hebben voor die volgende tien jaar, dan is het dat er wat “minder ellende” zal zijn.