32 militairen aangeklaagd na volgen ‘barbecue-cursus’ van 4500 euro

32 militairen aangeklaagd na volgen ‘barbecue-cursus’ van 4500 euro

Geplaatst op 24 mei 2023, om 13:57 uur

NEDERLAND – Defensie heeft aangifte gedaan tegen 32 militairen die deelnamen aan een barbecue-cursus die door de organisatie werd bekostigd. Sommige deelnemers ontvingen een luxe Green Egg barbecue. Volgens de verdachten hadden ze toestemming gekregen van hun commandant.

De kosten voor de cursus zijn betaald met het persoonlijke opleidingsbudget van de militairen. Sinds 2019 hebben militairen de vrijheid om dit budget te besteden aan bijscholing, met als doel hen binnen de krijgsmacht te behouden en hun inzetbaarheid te vergroten. In dit geval kozen enkele militairen ervoor om ongeveer 4500 euro uit te geven aan de barbecue-cursus, in plaats van aan hun persoonlijke ontwikkeling.

Normaal gesproken vergoedt Defensie alleen inschrijfkosten en studieboeken. Het declareren van andere waardevolle spullen is niet toegestaan. Na afloop van de cursus bleek echter dat sommige militairen een luxe Green Egg barbecue in hun bezit hadden. Defensie beschouwt dit als een valse declaratie en heeft daarom aangifte gedaan bij de marechaussee tegen de 32 militairen van de Landmacht. Het is nog niet bekend of er vervolgstappen zullen worden genomen. Tevens wordt er intern onderzoek verricht, wat eventueel kan resulteren in disciplinaire maatregelen.