NVWA haalt laatste honden weg bij Brabantse fokker

NVWA haalt laatste honden weg bij Brabantse fokker

Geplaatst op 23 mei 2023, om 11:38 uur

EERSEL – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dinsdag alle honden in bewaring genomen die een reeds zeer omstreden hondenfokker in Noord-Brabant nog had. “Tijdens de inspectie bleek wederom dat de honden gezondheidsproblemen hadden, niet de juiste zorg kregen of niet op de juiste wijze werden gehouden”, aldus de autoriteit, die al langer de handen vol heeft aan de onderneming in Eersel.

De dieren zijn naar opvanglocaties gebracht. Hoeveel het er zijn, kon de NVWA nog niet precies zeggen. Ook pluimvee is in veiligheid gebracht. In december vorig jaar nam de NVWA al circa dertig honden in bewaring bij het bedrijf in kwestie. In januari deed de organisatie dat met zelfs 460 honden.

De NVWA droeg de fokker op de overige honden de juiste zorg en huisvesting te geven, maar constateerde dinsdag dat daarvan niets terecht is gekomen. De NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hadden de afgelopen tijd al gezocht naar voldoende geschikte opvanglocaties om de honden te kunnen onderbrengen. De overheid neemt de zorg voor de dieren over, maar wel op kosten van de fokker.

Er loopt ook een strafrechtelijk onderzoek tegen de fokker, mede op basis van rapportages van de NVWA.

De gemeente Eersel is opgelucht. Zij is ook zwaar in onmin met de fokker, met name omdat zijn onderneming in strijd is met het bestemmingsplan. Volgens Eersel waren er vorige week nog 173 honden op het bedrijf. “Natuurlijk blijven we controleren of de eigenaar niet opnieuw begint met een hondenfokkerij”, aldus de gemeente.

De dierenwelzijnsorganisatie House of Animals heeft de fokker al heel lang op de korrel en diverse procedures in gang gezet. De organisatie had naar eigen zeggen op 11 mei net weer een handhavingsverzoek ingediend bij de NVWA omdat er weer puppy’s waren geboren. De club vreest ook dat de man elders zijn praktijken voortzet. Hij zou elders nestjes beginnen en ook honden hebben weggesluisd van de onderneming in Eersel. “Hij waant zich onaantastbaar.” Volgens House of Animals had de man op een bepaald moment bijna duizend honden in Eersel. De NVWA had sneller actie mogen ondernemen, vinden ze bij deze organisatie.

Foto’s: Rico Vogels

Door: ANP