Fokker voor zevende keer dwangsom opgelegd

Fokker voor zevende keer dwangsom opgelegd

Geplaatst op 11 mei 2023, om 21:55 uur

EERSEL – De gemeente Eersel heeft een fokker in dat Brabantse dorp opnieuw een dwangsom van 2500 euro opgelegd, voor de zevende keer op rij inmiddels. Controleurs van de gemeente vonden bij de fokker 173 honden, liet de gemeente donderdag weten.

Dat zijn er twee meer dan vorige week. De fokker moet daar weg door een uitspraak van de Raad van State. De fokkerij zit daar illegaal, in strijd met het bestemmingsplan. Naar eigen zeggen ziet de fokker geen mogelijkheid om te verkassen, omdat door alle negatieve publiciteit geen honden meer verkocht zouden worden.

De gemeente kondigde na de uitspraak van de Raad van State aan elke week te controleren op een totaal van tien weken. De zevende controle is achter de rug, er volgen er nog drie. De fokker kan een maximale dwangsom van 25.000 euro tegemoetzien als hij na tien weken nog niet verkast is.

Eerder haalde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA er 435 honden weg. Dit omdat de fokker onvoldoende zorg had voor de dieren. Veel dieren hadden gezondheidsproblemen en zaten met te veel in te kleine hokken.

Op 12 april zou bij de fokker een inspecteur van de NVWA aangevallen zijn door een bezoeker. Volgens de NVWA hangt er tijdens inspecties “een sfeer van intimidatie en soms ook agressie”. Iets wat eerder door bedrijfsleider Stephanie Dul van de Eerselse fokkerij Kwispel enzo ontkend werd. Volgens haar werkt de fokkerij met iedere controle mee.