Popcornbuien op Bevrijdingsdag: ‘Festivals moeten er écht rekening mee houden’

Popcornbuien op Bevrijdingsdag: ‘Festivals moeten er écht rekening mee houden’

Geplaatst op 4 mei 2023, om 17:35 uur

NEDERLAND – Als je Buienradar gebruikt, zet de radar dan niet op ‘+ 3 uur’, maar op ‘-1 uur’. Dat is het advies van Marc de Jong, meteoroloog bij datzelfde Buienradar. Morgen zullen we namelijk onaangenaam verrast worden door onweersbuien. Met nadruk op verrast, want deze zogenoemde ‘popcornbuien’ ontstaan in zeer korte tijd, is te lezen op de site van RTL Nieuws.

Volgens De Jong komen de buien snel en is dat amper te zien op de radar. ”Het is als mais en olie in een pan. Je weet dat het gaat ploppen, maar je weet niet welke als eerste gaat, welke als laatste gaat of welke er helemaal niet plopt. Waar de meest heftige buien zitten, weten we ook niet.”

Onweer en hagel
De buien ontstaan in ieder geval in het zuiden. Rond een uur of 12:00 of 13:00 in de middag komen ze aan in Zeeland, Brabant en Limburg. De buien vallen overal, met uitzondering van het noordwesten. En zoals gezegd kan het flink tekeer gaan. Onweer, hagel, en stortbuien.

Kortstondig kan het echt enorm tekeer gaan. Vijf minuten later is er dan niks meer aan de hand en schijnt de zon weer.

Naar verwachting wordt het aan het einde van de middag, begin van de avond weer iets rustiger. ”Dan koelt de lucht af en verliezen de buien hun voeding. Er kan dan nog een enkele bui vallen, maar het meest valt in de middag.”