Uitspraak in cokezaak rond undercover die zelfmoord pleegde

Uitspraak in cokezaak rond undercover die zelfmoord pleegde

Geplaatst op 26 april 2023, om 09:10 uur

BREDA – De rechtbank in Breda doet woensdag uitspraak in de drugszaak rond een undercoveragent die uiteindelijk zelfmoord pleegde. Tegen verdachte Joop M. is in december 11,5 jaar cel geëist.

De 47-jarige verdachte uit het Brabantse Zevenbergschen Hoek is in de ogen van justitie een beroepscrimineel en betrokken geweest bij drugssmokkel in de haven van Vlissingen. M. wordt verdacht van betrokkenheid bij de invoer van vijf partijen cocaïne, in totaal 1800 kilo in 2018 en 2019. Daarnaast wordt M. vervolgd voor het witwassen van vele tonnen.

Om zijn netwerk en misdrijven in kaart te brengen kocht de politie het huis naast hem in Zevenbergschen Hoek. De undercoveragent deed zich meer dan een jaar voor als joviale buurman. Toen hij een intieme relatie kreeg met de vrouw van M. werd de druk te hoog en pleegde hij uiteindelijk zelfmoord.

Onafhankelijk onderzoek wees uit dat dat kwam door zijn werk, waarin hij onvoldoende en soms helemaal niet werd begeleid door zijn chefs en begeleiders. Vanwege fouten in dat onderzoek werd zes maanden minder straf geëist dan normaal.