Hoekstra: evacués zijn er wisselend aan toe, een heeft schotwond

Hoekstra: evacués zijn er wisselend aan toe, een heeft schotwond

Geplaatst op 25 april 2023, om 22:58 uur

EINDHOVEN – De evacués uit Soedan die dinsdagavond zijn geland in Eindhoven zijn er wisselend aan toe. Dit zegt buitenlandminister Wopke Hoekstra, die op de luchtmachtbasis aanwezig is. Een van de evacués heeft een schotwond, “ik meen in een van de ledematen”. Details hierover zijn bij de minister niet bekend. “Er zijn mensen die in echte doodsnood hebben verkeerd.”

Te zien was hoe iemand uit het vliegtuig op een gereedstaande brancard werd gelegd. “Dit laat zien hoe levensgevaarlijk de stad is waar de mensen vandaan komen”, aldus Hoekstra. Hij zegt verder dat de evacués een enorme veerkracht laten zien. Eerder dinsdag steeg hun vlucht op vanuit Jordanië.

Defensie meldt dat onder de passagiers een Nederlandse gewonde is. “Deze is in Jordanië behandeld en tijdens de vlucht begeleid door een medisch specialist.” Het is onbekend of dit de beschoten persoon is, een woordvoerder kan dat desgevraagd niet bevestigen. Aan boord zaten 104 mensen, onder wie veertig Nederlanders. Dinsdagavond zijn volgens Defensie vanuit Berlijn ook nog twee bussen met 43 Nederlanders op de vliegbasis gearriveerd. “Deze mensen zijn met militair luchttransport van de Duitsers uit Soedan geëvacueerd.”

Het vijfde evacuatievliegtuig van het ministerie van Defensie landde dinsdagavond in Jordanië. Een zesde evacuatievlucht is vanuit Soedan naar het land onderweg. De minister vindt het lastig inschatten wanneer het laatste transport zal vertrekken. “We willen zo lang mogelijk doorgaan om de mensen die eruit willen er veilig uit te krijgen.”

De minister zei dinsdag dat er ruim honderd Nederlanders uit het land zijn gehaald en dat dat aantal “hopelijk” in de nacht en op woensdag verder zal oplopen. Zo’n tien tot twintig Nederlanders hebben gezegd in het land te willen blijven.

Eerder deze maand braken zware gevechten uit in het Oost-Afrikaanse land. In Khartoem en op meerdere plekken daarbuiten strijden het regeringsleger en milities tegen elkaar. Volgens de Verenigde Naties zijn door het conflict zeker vierhonderd mensen omgekomen. Stichting Vluchteling heeft 250.000 euro beschikbaar gesteld voor Soedanese vluchtelingen, die richting buurlanden Egypte en Tsjaad zijn gevlucht. Dat geld moet onder meer gaan naar drinkwater en sanitaire voorzieningen.