Crematorium blijft tot eind juni dicht vanwege forse schade door brand

Crematorium blijft tot eind juni dicht vanwege forse schade door brand

Geplaatst op 25 april 2023, om 22:36 uur

GRONINGEN – Het Crematorium Hoentocht aan het Hoendiep in Groningen zal tot eind juni gesloten blijven vanwege grotere schade dan aanvankelijk gedacht, volgens uitvaartorganisatie DELA.

Op 17 maart jongstleden brak er brand uit in het crematorium, vlak voor een geplande uitvaart, maar alle medewerkers en een aantal eerste bezoekers van de uitvaart wisten tijdig het gebouw te verlaten. Ondanks het grootschalige optreden van de brandweer ontstond er aanzienlijke rookschade in het gebouw.

Hoewel DELA oorspronkelijk hoopte dat het crematorium eind april weer open zou kunnen gaan, hebben externe experts ontdekt dat er naast schade aan de oven waar de brand begon, ook veel schade is aan het dak, het luchtbehandelingssysteem en de bekabeling. Het herstel zal dus meer tijd vergen en de levertijden van materialen maken het onmogelijk om het crematorium onmiddellijk te repareren. DELA heeft echter aan nabestaanden laten weten dat asbussen die ten tijde van de brand in het crematorium stonden, ongedeerd zijn en kunnen worden opgehaald in het crematorium van Yarden (nu ook DELA) op de Zernike Campus aan de Crematoriumlaan.