Illegale hondenfokker in Eersel blijft hardnekkig de fout in gaan

Illegale hondenfokker in Eersel blijft hardnekkig de fout in gaan

Geplaatst op 20 april 2023, om 12:36 uur

EERSEL – Een illegale hondenfokker in het Brabantse Eersel moet voor de vierde keer op rij een dwangsom betalen van 2500 euro. Hij weigert te stoppen met zijn fokkersbedrijf in Eersel, ondanks een uitspraak van de Raad van State. Bij een controle vond de gemeente er woensdag 173 honden, zeven minder dan vorige week weliswaar, maar nog steeds 173 te veel, zei een woordvoerster van de gemeente donderdag.

Net als vorige week hield ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een controle. De Raad van State besliste begin februari dat de hondenfokker medio maart zijn bedrijf in Eersel moest stoppen, maar dat heeft de fokker niet gedaan. Daarop begon de gemeente drie weken geleden met het opleggen van dwangsommen.

De gemeente controleert sindsdien elke week, met een totaal van tien weken. De maximale dwangsom bedraagt 25.000 euro, als de fokker in gebreke blijft. Als de maximumtermijn van tien weken verstreken is, kan de gemeente een nieuw handhavingsbesluit nemen, zei de woordvoerster. Volgens haar kan de fokker dan opnieuw naar de rechter stappen, waar weer de nodige tijd overheen kan gaan. De woordvoerster ziet een mogelijke beroepsprocedure met vertrouwen tegemoet. “Alle argumenten zijn inmiddels de revue gepasseerd, dus een rechter zal naar verwachting in de nieuwe ronde niet anders besluiten”, zei ze.

Eerder al bleek tijdens controles door de NVWA dat het welzijn van de dieren in het geding was en de administratie niet op orde. De NVWA nam bij een eerdere controle dit jaar 435 honden af van de fokker die er niet goed aan toe waren.

Een woordvoerster van de NVWA bevestigde donderdag de bevindingen van de gemeente. De dienst heeft nu geen honden meegenomen, zei ze nog.