Verpleegkundige verdacht van betrokkenheid dood patiënten

Verpleegkundige verdacht van betrokkenheid dood patiënten

Geplaatst op 20 april 2023, om 10:58 uur

ASSEN  –  Een 30-jarige man is afgelopen maandag aangehouden omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij het overlijden van patiënten in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), ten tijde van de coronapandemie. De man was in die tijd verpleegkundige in het ziekenhuis, meldt het Openbaar Ministerie.

Het onderzoek naar de man begon met een melding die de raad van bestuur van het WZA kreeg, laat het ziekenhuis weten. De medewerker werd op non-actief gezet, het ziekenhuis deed een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de politie werd ingeschakeld. Die begon samen met het OM Noord-Nederland een strafrechtelijk onderzoek, legt het OM uit. “Het verdere onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd.” Meer informatie kan het OM op dit moment niet geven “vanwege de aan verdachte opgelegde beperkingen”. Ook zou meer informatie delen het onderzoek kunnen schaden. “Direct betrokkenen zijn door de politie geïnformeerd.”

Ook het ziekenhuis zelf zegt “weinig informatie” te kunnen delen. Wel meldt het ziekenhuis op de website dat het onderzoek zich richt op de periode maart 2020 tot mei 2022. Mensen die zich afvragen of hun overleden naaste door de verpleegkundige om het leven is gebracht, moeten volgens het ziekenhuis contact opnemen met de politie Noord-Nederland. “Wij hebben op dit moment geen zicht op welke patiënten wel of niet onderdeel uitmaken van het strafrechtelijk onderzoek.”

De man, die afkomstig is uit het Drentse Noordenveld, wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.