UPDATE: Aangehouden fotografen bij drugslab weer vrij

UPDATE: Aangehouden fotografen bij drugslab weer vrij

Geplaatst op 13 april 2023, om 09:56 uur

VINKEL -Twee persfotografen zijn donderdagochtend aangehouden door de politie bij een drugslab in Vinkel. Dit gebeurde nadat de agenten de journalisten belemmerden in hun werk.

In de ochtend werd het drugslab ontdekt in een garage bij een huis. Er is één verdachte opgepakt door de politie. Dit nieuws komt nadat er woensdagavond geschoten zou zijn in dezelfde straat, de Bosschebaan. De politie is meteen ter plaatse gegaan en heeft het drugslab ontdekt.

De twee fotografen zijn inmiddels vrijgelaten, maar zullen zich morgenochtend opnieuw moeten melden bij het politiebureau voor verhoor. Ze worden bijgestaan door een advocaat namens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Een hulpofficier van justitie heeft vastgesteld dat de arrestatie gerechtvaardigd was omdat de fotografen een ambtelijk bevel hebben genegeerd en een ambtenaar in functie hebben gehinderd. Echter staat dit kaarsrecht tegen de regel dat journalisten binnen de afzetting hun werk mogen doen.

De NVJ laat weten onaangenaam verrast te zijn. Secretaris Thomas Bruning zei: “We gaan ervan uit dat er sprake is van een vergissing, maar we willen graag weten waarom de arrestatie toch heeft plaatsgevonden en horen graag verdere uitleg.”

Een eerder incident was nog vorige week
De fotografen leveren beide ook aan 112Brabant.nl en 112Nederland.nl. We vinden het onacceptabel dat er de laatste tijd in het noordelijk deel van Brabant journalisten hun werk niet op een normale manier kunnen uitvoeren. De betreffende fotografen werden op een kilometer afstand gehouden en konden daardoor niet hun werk uitvoeren. Aandringen dat ze er dichterbij mogen volgens de regels wilden de agenten ter plaatse niet naar luisteren.

De formele reden is volgens de voorlichter tegenover Omroep Brabant dat de fotografen een bevel of vordering van agenten hebben genegeerd. Het tweetal zit nog vast. Een hulpofficier van justitie gaat bekijken of de aanhoudingen terecht zijn en of de mannen langer vast blijven zitten voor verder onderzoek.

Vorige week woensdag 5 april ging het nog mis bij een brand in Boxtel. Daarbij werd een fotograaf zelfs geduwd door agenten, omdat ze niet op de hoogte zijn van de regels die zijn gemaakt samen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Daarin staat als basisregel dat journalisten met een Landelijke Politie Perskaart, waar beide aangehouden fotografen in bezit van zijn, mogen lopen waar de gewone politieagent ook mag lopen. Daarnaast is de houder van deze perskaart zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn/haar eigen lijf en goed.