Brute moord op moeder: 9 jaar cel

Brute moord op moeder: 9 jaar cel

Geplaatst op 12 april 2023, om 15:50 uur

‘S-HERTOGENBOSCH – Een 60-jarige man is door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot 9 jaar cel. Hij heeft zijn moeder op brute wijze om het leven heeft gebracht. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde hem tot 10 jaar cel.

In de nacht van 13 op 14 februari 2020 belde de man in verwarde toestand het noodnummer vanuit de woning van zijn moeder. De politie trof in de woning de moeder van de man aan, ze was toen al overleden en had zeer ernstig letsel aan haar hals en hoofd.

Het hof is op basis van het dossier uitgegaan van twee mogelijke scenario’s waardoor de man tot zijn daad is gekomen. Het eerste scenario schetst dat de man boos was omdat hij door zijn moeder was onterfd vanwege een flinke schuld die hij niet terugbetaalde. Het tweede scenario gaat uit van de verklaring van de man zelf: hij zou last hebben van hallucinaties en zijn moeder met een indringer hebben verwisseld.

Op basis van het dossier en de verklaringen tijdens het hoger beroep is het voor het hof niet duidelijk geworden welk scenario zich heeft afgespeeld. Wel is voor het hof duidelijk dat er niemand anders in de woning is geweest dan de man en zijn moeder. De man wordt daarom veroordeeld voor doodslag.

Op te leggen straf
De man heeft tijdens het gehele strafproces maar zeer beperkt spijt betuigd. Hij lijkt zich vooral te bekommeren om de gevolgen die deze strafzaak voor hem persoonlijk hebben. Hoewel het hof een gevangenisstraf van 10 jaar – net als de rechtbank eerder oplegde – passend vindt, heeft de behandeling van de zaak in hoger beroep langer geduurd dan wenselijk is. Daarom legt het hof hem een gevangenisstraf van 9 jaar op.

De man moet ook een schadevergoeding van bijna 32.000 euro aan zijn broer betalen.