Nog eens 5 aanhoudingen in zaak uitbuiting Thaise vrouwen

Nog eens 5 aanhoudingen in zaak uitbuiting Thaise vrouwen

Geplaatst op 12 april 2023, om 15:10 uur

LEEUWARDEN – In een langlopend onderzoek naar de uitbuiting van Thaise vrouwen heeft de politie vorige maand nog eens vijf verdachten aangehouden in het noorden van het land, meldt de politie woensdag. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich richt op mensenhandel en witwassen.

Het onderzoek startte vorig jaar na een controle in een woning in Leeuwarden. Daaruit bleek dat het criminele netwerk actief is in Nederland en onder meer Thaise vrouwen uitbuit. Inmiddels zijn 21 mannen en vrouwen aangehouden op meerdere locaties in Nederland, waarmee volgens de politie een groot gedeelte van het netwerk is opgerold.

Onder de aangehouden personen zijn drie mannen (35, 40 en 71 jaar) uit Assen, twee mannen (36 en 42 jaar) uit Leeuwarden en een 69-jarige man uit de gemeente Súdwest-Fryslân. De verdachten vervulden volgens de politie diverse rollen binnen het netwerk. Sommigen verzorgden de aansturing, anderen hielden zich bijvoorbeeld bezig met het vervoeren en huisvesten van de slachtoffers.

De vrouwen werden in Thailand onder valse voorwendselen gerekruteerd. Daarbij gingen ze een schuld aan die terugverdiend moest worden. Eenmaal in Nederland werden ze gedwongen tot illegale prostitutie. Volgens de politie werden de slachtoffers voortdurend door heel Nederland verplaatst naar woningen, vaak in woonwijken. Ze kregen vele klanten per dag en moesten lange dagen beschikbaar zijn. Huiseigenaren en klanten zijn zich niet altijd bewust geweest van de uitbuitingssituatie van de slachtoffers.

Het speciaal team gericht op mensenhandel heeft meerder slachtoffers geïdentificeerd en uit de situatie gehaald. Ook zijn er meerdere aangiftes opgenomen. Het onderzoek is nog niet afgerond. Meerdere verdachten zitten nog vast en aanvullende aanhoudingen worden niet uitgesloten, aldus de politie.