Zeven Nederlanders opgepakt in groot drugs- en geldonderzoek

Zeven Nederlanders opgepakt in groot drugs- en geldonderzoek

Geplaatst op 31 maart 2023, om 17:35 uur

BINNENLAND– De politie heeft dinsdag en woensdag zeven verdachten opgepakt in een groot internationaal onderzoek naar harddrugshandel en ondergronds bankieren. In totaal zijn rond de dertig mannen en vrouwen gearresteerd, ook in onder meer Frankrijk en Roemenië. De Nederlandse verdachten komen uit Den Haag, Amsterdam, Waardenburg, Rucphen, Hellouw en Roemenië, aldus de politie Oost-Nederland, die samen met de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD het Nederlandse deel van het onderzoek deed.

De aangehouden verdachten zouden sleutelfiguren zijn in een netwerk van ondergrondse bankiers. Via ondergrondse banken wordt contant geld omgezet in cryptovaluta of er wordt geïnvesteerd in vermogen. Via het ondergrondse netwerk kan overal ter wereld een betaling plaatsvinden zonder dat geld landsgrenzen moet passeren. Drugshandelaren gebruiken zo’n bankennetwerk om crimineel geld wit te wassen en luxe goederen te kopen. In het blootgelegde netwerk zouden miljoenen euro’s per maand zijn omgezet.

De politie kwam in 2022 op het spoor van de criminelen na het onderscheppen van versleutelde berichten op speciale telefoons. Door het oprollen van het netwerk van ondergrondse bankiers kwam de politie ook op het spoor van een netwerk van cocaïne-importeurs. De afgelopen week zijn in Nederland woningen, bedrijfspanden en auto’s doorzocht. Daarbij vond de politie in Hellouw (Gelderland) ruim een miljoen euro aan contanten. In totaal is ruim 2 miljoen euro gevonden naast onder meer een luxe whiskyverzameling en dure horloges. In sommige auto’s zaten verborgen ruimtes. Op bankrekeningen en onroerend goed is beslag gelegd.