UPDATE: Wilde politie achtervolging, verdachte verstopte zich in woning

UPDATE: Wilde politie achtervolging, verdachte verstopte zich in woning

Geplaatst op 23 maart 2023, om 21:55 uur

DEN BOSCH – Donderdagavond hield de politie in de Kempenlandstraat een 22-jarige man aan. Aan de arrestatie ging een stevige achtervolging vooraf. De man stond gesignaleerd omdat hij zich niet aan schorsingsvoorwaarden had gehouden tijdens een voorlopige hechtenis. Tijdens de achtervolging raakte meerdere politieauto’s beschadigd.

De man zat in voorlopige hechtenis in een onderzoek naar een plofkraak, maar was in afwachting van de rechtszaak met schorsingsvoorwaarden vrij. Omdat hij zich niet aan die voorwaarden had gehouden stond hij gesignaleerd omdat zijn verblijfplaats onbekend was. De politie had informatie gekregen dat de man in het buitenland verbleef, maar mogelijk met een bepaald voertuig terug naar Nederland zou komen. Toen de betreffende auto woensdagavond in Zuid-Limburg door een verkeerscamera werd vastgelegd, werd dat vermoeden bevestigd.

Achtervolging
Via meerdere verkeerscamera’s werd de auto langere tijd op zijn route gevolgd en op enig moment kwam hij in het zicht van collega’s in een onopvallende politieauto. De man kreeg bij de afslag Boxtel Noord aan de rijksweg A2 een stopteken nadat de inschatting was gemaakt dat de staande houding daar op een veilige manier kon plaatsvinden. De verdachte stopte echter niet, maar hij ging er vandoor. Wat volgde was een flink achtervolging door Sint-Michielsgestel en omgeving, waarbij de bestuurder zeer gevaarlijk rijgedrag vertoonde om aan de politie te ontkomen. Hij reed onder andere tegen het verkeer in en met zeer hoge snelheden.

Op enig moment reed hij zelfs met hoge snelheid tegen de verplichte rijrichting in de rijksweg A2 op. Gelukkig koos de man ervoor om bij de eerstvolgende afslag zijn spookrit te beëindigen, maar zijn vlucht voor de politie stopte niet. Hij zette zijn vlucht voort door Den Bosch, waarbij hij opnieuw gevaarlijke capriolen uithaalde. Gelukkig raakte daarbij niemand gewond.

Verkeersgevaarlijk rijgedrag
Gezien het extreem gevaarlijke rijgedrag van de verdachte en het feit dat hij er niet voor terug deinsde op politieauto’s in te rijden, braken politiemensen de achtervolging meerdere keren af. Drie politieauto’s raakten flink beschadigd. Uiteindelijk is de auto door de bemanning van de politiehelikopter gevolgd op zijn route door de stad. In de Kempenlandstraat parkeerde hij zijn auto en daar vluchtte de man een appartementencomplex in. Daar werd hij in de kelderboxen door een arrestatieteam aangehouden.

Bijrijder
Tijdens de achtervolging, waarbij bij elkaar een groot aantal politie-eenheden betrokken waren, bleek er een tweede persoon in de verdachte auto te zitten. Deze man, een 21-jarige inwoner van Den Bosch, sprong tijdens de achtervolging op de Gestelseweg uit de auto, op het moment dat die even snelheid had verminderd. De man werd aangehouden en omdat hij zich niet kon legitimeren daarvoor beboet. Een andere reden om hem langer vast te houden was er niet.

De aangehouden voortvluchtige verdachte zit vast en wordt overgebracht naar een huis van bewaring.

Foto’s: Bart Meesters