Verdachte ontkent actieve rol bij aanslagen afhaalrestaurants

Verdachte ontkent actieve rol bij aanslagen afhaalrestaurants

Geplaatst op 22 maart 2023, om 11:53 uur

ROTTERDAM – De 19-jarige man uit Capelle aan den IJssel die verdacht wordt van het plegen van aanslagen op restaurants in Den Haag en Rotterdam, zegt dat hij weliswaar aanwezig was bij die aanslagen, maar er geen actieve rol in vervulde. Dat zei Xavierno L. woensdag in de rechtbank in Rotterdam tijdens de eerste openbare zitting in zijn zaak. De rechtbank behandelt zijn zaak nog niet inhoudelijk, dat moet later dit jaar gebeuren.

Medeverdachte Leon A. zou het explosief hebben geplaatst en hebben geschoten. Het gaat om de inmiddels gesloten restaurants van het Surinaams afhaalrestaurant Lobi BBQ aan de Hoefkade in Den Haag en aan de Claes de Vrieselaan in Rotterdam, waar explosieven afgingen of op het restaurant werd geschoten. Niemand raakte daarbij gewond. Waarom de aanslagen op het restaurant werden gepleegd, is niet duidelijk.

In de zaak zitten vier verdachten vast, naast L. en A. gaat het om twee minderjarige verdachten. L. geeft toe dat hij weliswaar bij A. in de auto zat toen ze naar beide restaurants reden, maar dat hij geen rol speelde bij de aanslagen. Zijn advocaat vroeg de rechtbank hem vrij te laten. De officier van justitie was echter een hele andere mening toegedaan. “L. was een dag eerder vrijgekomen in een andere strafzaak waarin hij verdachte was. En direct stapt hij bij iemand in de auto op weg naar andere strafbare feiten.”

L. geeft zelf aan dat hij dat ook in de auto tegen A. had gezegd. “Ik zei ‘ik kan eigenlijk niet met jou mee, ik ben zelf net vrij’. Toen is hij zelf uitgestapt en ging zijn ding doen en ben ik gebleven waar ik was.”

De rechtbank besloot L. nog in de cel te houden. “Het aantal incidenten waarin woningen of bedrijven worden beschoten, of waar bommen voor de deur worden geplaatst, is flink gestegen in Rotterdam”, zei de voorzitter van de rechtbank. “Dat is niet goed”, motiveerde hij waarom de rechtbank dat ook moet meenemen in de beslissing.

Er is nog geen nieuwe zittingsdatum bekend.

facebook