Verdachte dodelijke straatroof ontkent

Verdachte dodelijke straatroof ontkent

Geplaatst op 28 februari 2023, om 13:30 uur

MAASTRICHT – De verdachte van een dodelijke straatroof in Kerkrade in juni vorig jaar ontkent elke vorm van betrokkenheid bij de roof. “Ik ben die persoon niet”, verklaarde de man dinsdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de rechtbank in Maastricht. Volgens zijn raadsman Guy Weski was de 48-jarige man op dat moment helemaal niet in Nederland. Desondanks verlengde de rechtbank het voorarrest van de verdachte met drie maanden.

De in Italië geboren man wordt verdacht van betrokkenheid bij de beroving bij het Roda JC Stadion waarbij een 33-jarige man uit Zülpich (Duitsland) om het leven kwam. Justitie verdenkt de man verder van soortgelijke straatroven in Valkenburg, Urmond en andere plaatsen. In Kerkrade zouden hij en een nog spoorloze medeverdachte 100.000 euro hebben buitgemaakt, eerder in Valkenbrug 70.000, en in Urmond 90.000 euro. De man zegt een alibi in Kroatië te hebben, maar het Openbaar Ministerie heeft daarnaar nog geen onderzoek kunnen instellen. Het OM wil dat overigens wel graag doen, bleek dinsdag.

De verdachte werd in oktober vorig jaar in Bulgarije aangehouden. Naar een tweede verdachte, een zoon van hem, wordt nog gezocht. Justitie verdenkt de man van diefstal met de dood van het slachtoffer tot gevolg, en diefstallen met geweld. Volgens justitie heeft de man, die meerdere talen spreekt, meerdere paspoorten met verschillende namen. Zo heeft hij een adres in België waar hij echter bijna nooit is, aldus het OM.

De omgekomen Duitser had in Kerkrade afgesproken voor een zakelijke transactie. De oplichters wilden graag een groot geldbedrag omwisselen voor kleiner papiergeld. Het slachtoffer had daarom op 23 juni een groot bedrag aan contant geld bij zich, aldus de politie.

Toen het slachtoffer het geld overhandigde aan de twee inzittenden van de auto, gaf de bestuurder opeens plankgas waarbij het slachtoffer werd meegesleurd en met zijn hoofd onder het rijdende voertuig terecht kwam. Hij overleed ter plaatse. De verdachten gingen er met het geld vandoor.

In Zuid-Limburg meldden zich vorig jaar meerdere slachtoffers die de afgelopen drie jaar op een dergelijke wijze zijn opgelicht en bestolen.