5 jaar cel voor man die doorreed na dodelijke botsing

5 jaar cel voor man die doorreed na dodelijke botsing

Geplaatst op 28 februari 2023, om 13:39 uur

BREDA – Een 22-jarige automobilist is dinsdag door de rechtbank Breda veroordeeld tot vijf jaar cel voor het veroorzaken van een zeer ernstig verkeersongeval op de Besterdring in Tilburg waarbij een voetganger om het leven kwam. Ook mag hij daarna vijf jaar niet autorijden. Volgens de rechtbank is er sprake van de zwaarste vorm van schuld aan het ongeval: roekeloosheid.

De 22-jarige Mustafa S. uit Rotterdam had eerder bekend dat hij op 30 mei vorig jaar een 66-jarige voetganger doodreed en vervolgens doorreed. Hij verhoogde, met meerdere passagiers in de auto, op de Besterdring zijn snelheid naar ongeveer 117 kilometer per uur. Daar mag maximaal 50 kilometer per uur worden gereden.

Na een inhaalmanoeuvre is hij op de rijstrook voor het tegemoetkomende verkeer blijven rijden en aan de verkeerde kant van de weg een verkeerseiland gepasseerd. Daarbij reed de Rotterdammer een voetganger aan, die op dat moment met zijn hondje overstak. Het slachtoffer werd 60 meter meegesleurd en overleed ter plekke. De hond bleef ongedeerd. Na het ongeval reed S. door, ging een restaurant in, vluchtte daarna te voet en meldde zich pas drie uur later bij de politie. Meerdere mensen waren getuige van het ongeval.

S. had die fatale dag volgens de rechtbank meerdere verkeersregels “opzettelijk en in ernstige mate” geschonden. “Hiervan werden door de jonge inzittenden voorafgaand aan het dodelijke ongeval foto’s en video’s op Snapchat gedeeld, waarin het leek te gaan om ‘stoer’ groepsgedrag van jongeren.”

De Rotterdammer haalde in 2018 zijn rijbewijs en kreeg al vijftien bekeuringen. Ook werd eind 2021 zijn rijbewijs voor twee maanden ingenomen, omdat hij veel te hard reed.

Er was een celstraf van zeven jaar geëist tegen S. Omdat hij heeft bekend en geen excuses voor zijn gedrag zocht, heeft hij volgens de rechtbank verantwoordelijkheid genomen voor zijn roekeloze rijgedrag en de afschuwelijke gevolgen daarvan. “Dat hij nog steeds enorm veel spijt heeft, heeft hij tijdens de zitting van 14 februari ook laten zien en horen. Op de rechtbank kwam dit oprecht over.”

Het ongeluk veroorzaakte veel commotie in de Brabantse stad. De gemeente haalde mede door het ongeluk de plannen voor herinrichting van de straat naar voren. Bovendien wordt de maximumsnelheid teruggebracht naar 30 kilometer per uur.

Foto’s: Toby de Kort

Door: ANP