Gevangenisstraf en rijontzegging voor inrijden op terrassen

Gevangenisstraf en rijontzegging voor inrijden op terrassen

Geplaatst op 17 februari 2023, om 14:10 uur

RENESSE – Een 51-jarige man is door de rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar. Hij reed vorig jaar zomer met zijn auto opzettelijk in op de terrassen van 2 cafés in Renesse. Op dat moment was er veel (jong) uitgaanspubliek aanwezig. Twee personen werden door de auto geraakt. Volgens de rechtbank heeft de man zich onder andere schuldig gemaakt aan het plegen van 2 pogingen tot zware mishandeling met voorbedachte raad.

Meerdere opstootjes tijdens uitgaansnacht
Voorafgaand aan het inrijden op de terrassen was de verdachte betrokken bij meerdere opstootjes in het uitgaansgebied. Nadat hij door portiers van verschillende cafés was geweigerd, raakte hij tot tweemaal toe in een verhitte discussie waarbij geweld werd gebruikt. De verdachte dreigde de portiers kapot te maken en vertrok. Niet veel later reed hij met zijn auto in op het uitgaanspubliek. Mensen moesten uitwijken voor de auto en 2 personen werden geraakt. Volgens de rechtbank is het niet aan de bestuurder te danken dat de gevolgen beperkt zijn gebleven. Uit verklaringen van getuigen blijkt dat zij de situatie als een bewuste aanslag ervoeren, waarbij mensen als ratten in de val zaten. Na deze gebeurtenis is de verdachte met een beitel en een ander scherp voorwerp in zijn hand teruggelopen naar het uitgaansgebied. Hierdoor ontstond opnieuw een dreigende situatie.

Voorbedachte raad
De rechtbank vindt dat er sprake is van voorbedachte raad. In de paar minuten tussen het opstootje met bedreiging van de portiers en het inrijden op de terrassen, had de verdachte zich kunnen bedenken. Dat heeft hij niet gedaan. Ook op andere momenten had de verdachte nog een andere keuze kunnen maken. Hij is maar liefst 3 keer op de terrassen ingereden, waarbij hij zijn auto tussendoor heeft moeten keren. Dat er sprake is van een gerichte actie blijkt volgens de rechterbank ook uit het feit dat de man -terwijl hij met de auto richting het terras reed- riep dat hij iemand zou doodmaken en portiers zou pakken.

Gevangenisstraf en rijontzegging
De opgelegde straf komt overeen met de eis van de officier van justitie. Naast de gevangenisstraf van 2 jaar mag de man 3 jaar geen auto of andere motorijtuigen besturen. Met het opleggen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de man eerder is veroordeeld voor soortgelijke strafbare feiten.

LEES OOK:
UPDATE: Man (51) vast die twee keer vol terras in Renesse op rijdt
Man die vol terras opreed in Renesse blijft in de cel