Psycholoog krijgt beroepsverbod om seksuele relatie met patiënt

Psycholoog krijgt beroepsverbod om seksuele relatie met patiënt

Geplaatst op 25 januari 2023, om 16:04 uur

DEN BOSCH – Een psycholoog mag haar beroep niet meer uitoefenen omdat ze een seksuele relatie was aangegaan met een van haar patiënten. De patiënte diende daar later een klacht over in bij het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Die heeft de klacht gegrond verklaard en rekent het de therapeut aan dat zij haar professionele grenzen heeft overschreden.

Ze heeft daarbij ook “onvoldoende aandacht gehad voor de mogelijke impact op de patiënte en haar traumabehandeling”. Door de seksuele relatie, waar de patiënte later spijt van kreeg, is ze haar vertrouwen in de geestelijke gezondheidszorg kwijtgeraakt. “Ook haar behandeling bij de psychiater en de woonbegeleiding is gestopt”, aldus het tuchtcollege.

De zorgverlener heeft haar grensoverschrijdende gedrag toegegeven. Tijdens de behandeling van haar zaak zei ze te hopen dat deze klacht “voor haarzelf de beste leertherapie ooit zal zijn”. Daarmee komt ze echter niet onder straf uit. Het college oordeelt dat ze de normen ernstig heeft overtreden. Ze zocht ook pas hulp nadat de patiënte een klacht tegen haar had ingediend.

Het college heeft geen vertrouwen in gedragsverandering en stelt dat gevaar voor herhaling aanwezig is. Daarom wordt de psycholoog uit het beroepsregister geschrapt en mag ze dit werk niet meer doen.