Nederlander vast om handel in persoonlijke data miljoenen mensen

Nederlander vast om handel in persoonlijke data miljoenen mensen

Geplaatst op 25 januari 2023, om 15:30 uur

AMSTERDAM – Een man van 25 uit Almere wordt ervan verdacht dat hij heeft gehandeld in de gestolen persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen mensen over de hele wereld. Die werden verkocht op ondergrondse onlinemarktplaatsen.

Het Openbaar Ministerie heeft de arrestatie woensdag naar buiten gebracht. De man werd eind november gearresteerd. Begin december besloot de rechter-commissaris dat hij drie maanden langer vast moest blijven zitten. Tot 15 december zat de man in volledige beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact met zijn advocaat mocht hebben. “Daarom is de aanhouding niet eerder gemeld”, verklaart het OM.

Rechercheurs in Oostenrijk ontdekten in 2020 dat op een cybercrimeforum werd gehandeld in de persoonsgegevens van mensen die in dat land hun kijk- en luistergeld hadden betaald. Ze kochten dat bestand en kwamen de Nederlander zo op het spoor. Hij zou ook patiëntgegevens uit gestolen medische dossiers hebben verkocht. De gedupeerden kwamen uit Nederland, Oostenrijk, Groot-Brittannië, China, Colombia en Thailand. Via virtueel geld zou de man voor 450.000 euro aan opbrengsten hebben witgewassen.

Door: ANP