Man (52) uit Schiedam aangehouden voor zedendelicten uit 2010

Man (52) uit Schiedam aangehouden voor zedendelicten uit 2010

Geplaatst op 16 januari 2023, om 14:30 uur

SCHIEDAM – De politie heeft een 52-jarige man uit Schiedam aangehouden voor ernstige zedendelicten die in 2010 plaatsvonden in Schiedam en Vlaardingen. De slachtoffers waren destijds 13 en 15 jaar.

Het coldcaseteam van de politie Rotterdam kwam de man op het spoor door een nieuwe beeldtechniek met een 3D-weergave van de dader en grootschalig DNA-onderzoek. De man wordt de komende dagen verhoord en verschijnt later deze week voor de rechter-commissaris.

De zaak gaat om twee verkrachtingen en een poging daartoe in kelderboxen, een keer in Schiedam en twee keer in Vlaardingen. De dader zou in de nazomer van 2010 drie meisjes hebben benaderd toen zij hun fiets in een kelderbox wilden zetten. Hij sprak ze aan met een smoes over een fietspomp, waarna hij ze onder bedreiging met een mes seksueel misbruikte. Een meisje wist de man te ontvluchten.

Vrijwillig
Mede door de 3D-weergave, die onder meer getoond werd in winkelcentra in Schiedam en Vlaardingen, kwamen er ruim driehonderd tips binnen bij het coldcaseteam. “Een van die tips ging concreet over de verdachte”, aldus de politie. Daarop is de verdachte in november 2022 geselecteerd voor het DNA-onderzoek. Daaraan namen tientallen mannen uit de omgeving van Vlaardingen en Schiedam deel.

“De verdachte heeft vrijwillig zijn DNA afgestaan”, zegt onderzoeksleider Rene Bergwerff. “Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut hebben dit vervolgens vergeleken met DNA-sporen uit het onderzoek. Het DNA van de verdachte bleek overeen te komen met de gevonden sporen.”

Bij de aanhouding maandag is de woning van de verdachte doorzocht en is zijn auto in beslag genomen. Officier van justitie Monique Luijpen legt uit dat deze onderzoeken uiteindelijk voor de slachtoffers worden gedaan. “Zodat zij een ontzettend nare gebeurtenis die ze is overkomen weer deels kunnen afsluiten. Het was dan ook een heel bijzonder moment om de slachtoffers vanochtend te kunnen informeren over de aanhouding van de verdachte.”