Boetes voor man zonder rijbewijs die kleuter doodreed

Boetes voor man zonder rijbewijs die kleuter doodreed

Geplaatst op 14 januari 2023, om 20:50 uur

GRONINGEN – De rechtbank in Groningen heeft een 20-jarige man uit Hoogezand, die in 2021 een 4-jarig jongetje doodreed, geldboetes opgelegd voor het rijden zonder rijbewijs en het veroorzaken van gevaar op de weg. Ook zijn moeder kreeg boetes omdat zij haar zoon achter het stuur had laten zitten.

De destijds 18-jarige man reed in de middag van 24 februari 2021 in Hoogezand de kleuter aan. Het slachtoffer was in de wijk waar hij woonde aan het spelen bij geparkeerde auto’s en liep plotseling de weg op. Uit onderzoek blijkt dat geen enkele automobilist een ongeval had kunnen voorkomen. Een geparkeerde auto ontnam het zicht voor het slachtoffer en het verkeer. Binnen een seconde werd de kleuter geraakt. De man reed niet harder dan de maximumsnelheid.

Zijn 49-jarige moeder zat naast hem bij het ongeluk. Het was haar auto. De zoon had toen negen rijlessen gevolgd en vanwege de coronamaatregelen drie maanden geen les gehad. Volgens zijn moeder mocht hij bijna afrijden en reed hij beheerst. De rechter vindt dat de vrouw, door het laten rijden van haar zoon, ook gevaar op de weg heeft veroorzaakt.

De man haalde zes maanden na het ongeval zijn rijbewijs. Hij heeft in 2019 een strafbeschikking gekregen voor rijden zonder rijbewijs op een scooter.

De man verklaarde op zitting dat hij een ander spelend kind had opgemerkt en langzaam reed, maar het slachtoffer had hij niet gezien. Dit gelooft de kantonrechter niet. De man heeft eerder bij de politie verklaard het jongetje wel te hebben gezien. Volgens de rechter kon de man het ongeluk niet voorkomen, maar heeft hij onvoldoende geanticipeerd in de aanloop. Hij had stapvoets en met ruimere afstand van de geparkeerde auto’s moeten rijden omdat jonge kinderen onberekenbaar zijn.

De rechter legde beiden een boete van 750 euro op en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor twee maanden, voor het veroorzaken van gevaar op de weg. De boete is iets lager dan door het Openbaar Ministerie was geëist.

Voor rijden zonder rijbewijs legde de rechter de man een boete van 500 euro op plus een voorwaardelijke celstraf van een week, omdat hij na zijn strafbeschikking van 2019 opnieuw in de fout is gegaan. Zijn moeder kreeg een boete van 340 euro. Die straffen zijn conform de eis van het OM.