Geen celstraf voor meisje (18) die Jordy (22) doodstak op terras

Geen celstraf voor meisje (18) die Jordy (22) doodstak op terras

Geplaatst op 13 januari 2023, om 13:56 uur

DEN BOSCH – De 18-jarige vrouw die in maart vorig jaar de 22-jarige Jordy Gruijters doodstak op een terras in Rosmalen, krijgt daarvoor van de rechtbank in Den Bosch geen straf opgelegd. De kinderrechter komt tot de slotsom dat ze hem neerstak uit zelfverdediging.

Wel is de vrouw uit Rosmalen veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk, voor het mishandelen van de zus en vriendin van het slachtoffer. Het Openbaar Ministerie had in december voor de kinderrechter een taakstraf van 100 uur en een maand voorwaardelijke jeugddetentie geëist voor de mishandeling.

Jordy Gruijters uit Den Bosch kwam op zaterdagavond 19 maart vorig jaar om het leven toen hij door een bestekmes werd geraakt in zijn borst. Het OM, dat de toen 17-jarige verdachte vervolgde voor doodslag en twee mishandelingen, concludeerde op basis van camerabeelden al dat sprake is geweest van noodweer. De rechtbank is het daarmee eens.

Vleesmes
De verdachte had het vleesmes in haar hand toen ze door Jordy werd aangevallen en moest zichzelf verdedigen. Daarom is ze vrijgesproken van doodslag en dood door schuld. Ze had volgens de rechtbank ook niet de bedoeling hem dood te steken. Volgens de rechtbank handelde zij in een reflex. “Ze was zich er niet bewust van dat ze het mes had gebruikt. Ze wilde hem op afstand houden en realiseerde pas dat ze hem geraakt had toen ze het bloed op het mes zag”, aldus de rechtbank.

Aan de steekpartij ging die avond om 21.30 uur een ruzie vooraf, waarbij de zus en de toen hoogzwangere vriendin van Jordy op straat klappen kregen van de verdachte. Daarop werd Jordy gebeld, die op het terras de confrontatie zocht met de verdachte en een 16-jarige vriendin van haar. Volgens ooggetuigen kwam hij “agressief en angstaanjagend het terras op lopen”. De rechtbank zegt dat er sprake was van een ogenblikkelijke aanval en een acute dreiging. De verdachte voelde zich ernstig bedreigd, aldus de rechtbank. “Ze zat letterlijk met de rug tegen de muur. Ze heeft geen reële mogelijkheid gehad om zich aan de aanval van Jordy te onttrekken.”

LEES OOK: 17-jarig meisje toch vervolgd voor doodslag op Jordy

Foto’s – Bart Meesters

.

 

Door: ANP