Meerdere agenten gewond door bekogeling met vuurwerk

Meerdere agenten gewond door bekogeling met vuurwerk

Geplaatst op 1 januari 2023, om 12:40 uur

AMSTERDAM – De politie heeft een “een intensieve avond en nacht” achter de rug waarbij meerdere agenten bekogeld zijn met vuurwerk. Dat meldt korpschef Henk van Essen. Als gevolg daarvan raakten agenten gewond en liepen zij gehoorschade op.

De politie kwam tijdens de jaarwisseling vaak in actie om hulpverleners te assisteren, bijvoorbeeld de brandweer bij het blussen van branden. Onder meer bij incidenten in Den Haag raakten meer dan tien agenten gewond. Ook in Helmond moesten politiemensen naar het ziekenhuis met verwondingen door knalvuurwerk. Daarbij liep één agent gehoorschade op. Verder werden in Breda, Geleen, Utrecht en Roosendaal hulpverleners met zwaar vuurwerk bekogeld, aldus de politie.

Van Essen geeft aan zich kwaad te maken. “De vuurwerktraditie is er één geworden waarbij er elk jaar collega’s blijvende gehoorschade en ander letsel oplopen. We moeten als samenleving nadenken over betere manieren om het nieuwe jaar in te luiden.”

Geen grote ordeverstoringen

Grote ordeverstoringen bleven volgens de politie wel uit, los van enkele ingrepen van de ME in onder meer Groningen en Culemborg. Van Essen ziet ook “dat een groot deel van Nederland er een feestelijke avond van gemaakt heeft”.

Hoewel de afgelopen twee jaarwisselingen allerlei coronamaatregelen golden, steeg het aantal gevallen van geweld tegen politieagenten. Zowel in 2021-2022 als 2020-2021 noteerde de politie 97 incidenten. In de laatste jaarwisseling voor het uitbreken van de coronapandemie ging het om 82 gevallen, tijdens oud en nieuw van 2018 op 2019 nog om 59. Uit de meest recente jaarwisselingsrapportage van de politie valt op te maken dat het vooral gaat om belediging, mishandeling en vuurwerkgerelateerd geweld.