Schoonfamilie krijgt 20 jaar cel voor beramen ‘zwembadmoord’

Schoonfamilie krijgt 20 jaar cel voor beramen ‘zwembadmoord’

Geplaatst op 23 december 2022, om 13:58 uur

GRONINGEN – Twee schoonfamilieleden en de ex-partner van de in 2012 vermoorde Jan Elzinga zijn veroordeeld tot celstraffen van twintig jaar. Volgens de rechtbank in Groningen gaven zij de opdracht voor de zogenoemde ‘zwembadmoord’.

De rechter baseert zich onder meer op verklaringen van kroongetuige Willem P. Dit ondanks dat hij toegegeven heeft niet altijd de waarheid te hebben gesproken. Volgens P. wilde de familie van Elzinga af omdat hij zijn vriendin mishandelde en vreemdging. Zowel de toenmalige partner Monique H. (43) uit Hollandscheveld als haar broer Marcel H. (40) uit Nieuw-Roden en moeder Jacoba van der L. (61) uit Roden moeten twintig jaar de cel in.

Elzinga (40) werd op de vroege ochtend van 10 juli 2012 bij een zwembad in Marum doodgeschoten door Pascal E. De schutter had instructies gekregen van Willem P. De twee mannen kregen in 2014 celstraffen van respectievelijk vijftien en twintig jaar. P. sloot daarna in de cel een deal met het OM en werd kroongetuige. Hij vertelde in ruil voor een strafkorting dat de schoonfamilie de moord had beraamd.

Schutter E. wees al in 2012 op een samenzwerende schoonfamilie, maar het OM zag toen te weinig bewijs. Ondanks dat er volgens de rechter veel valt aan te merken op de verklaringen van P. en E., worden ze als consistent en betrouwbaar gezien. De rechter ziet ook bewijs in onder meer afgeluisterde telefoongesprekken en sms-berichten tussen de familieleden. P. had ook telefoonberichten van hemzelf met Marcel H. aangedragen bij de politie. Die zijn niet meegenomen als bewijs omdat P. heeft toegegeven ze in elkaar te hebben geknutseld.

De rechter heeft Johan L. (57) uit Kampen veroordeeld tot zeven jaar cel. Hij was de tussenpersoon van de familie met P. en regelde het moordwapen.

Door: ANP