Advocaten: gijzelaar zat niet in voor kidnap ingerichte bus

Advocaten: gijzelaar zat niet in voor kidnap ingerichte bus

Geplaatst op 21 december 2022, om 16:21 uur

DEN BOSCH – De man die eind september zou zijn mishandeld en gegijzeld in een speciaal daarvoor ingerichte bestelbus, heeft helemaal niet in die bus gezeten. Dat betoogden advocaten van de vier verdachten woensdag bij de rechtbank in Den Bosch. Daar was de eerste zitting in het strafproces.

Het voertuig werd 28 september in Eindhoven door de politie van de weg gehaald. De politie liet weten dat de laadbak van de witte bestelbus van boven tot onder was bekleed met plastic. Bovendien waren de deuren van de laadruimte voorzien van extra sloten. Precies op hetzelfde moment belde het vermeende slachtoffer de politie met de mededeling dat hij net enige tijd was ontvoerd en mishandeld.

Waar de man dan wel zou zijn vastgehouden, werd tijdens de zitting niet duidelijk. De officier van justitie hield het cryptisch: “De bus speelde wel een rol bij de gepleegde feiten”.

De twee mannen die die dag in de wagen zaten vertelden niet waarom de bus zo was ingericht. Het vermoeden was dat de bus speciaal gebruikt werd voor het gevangenhouden van mensen. Overigens vertelde verdachte Sherwin W. later dat dat helemaal niet zo was. Hij wilde met die bus naar Helmond, om daar de troep van een hennepkwekerij op te ruimen. Die was kort ervoor door de politie geruimd.

In totaal zitten vier verdachten vast vanwege de zaak. Hoofdverdachte Ali E. zou een schuld hebben willen innen bij het slachtoffer. In de zaak is ook over cocaïne gesproken. Volgens de officier is er mogelijk sprake van een gijzeling in het criminele drugscircuit.

De zaak gaat 8 maart verder. Tot die tijd blijven de verdachten vast.

Foto’s: Emergency Response Photographer