Jeugddetentie voor doodschieten vriend van 16

Jeugddetentie voor doodschieten vriend van 16

Geplaatst op 21 december 2022, om 15:51 uur

AMSTERDAM – De rechtbank Amsterdam heeft woensdag tot driehonderd dagen jeugddetentie opgelegd aan vier 17-jarige verdachten voor een dodelijk schietincident waarbij een 16-jarige vriend van hen omkwam. De taakstraffen die het Openbaar Ministerie daarnaast eiste, vindt de rechtbank niet passen.

Het incident gebeurde op zondagavond 16 januari in het ouderlijk huis van het slachtoffer aan de Sinderenstraat in Amsterdam-Zuidoost. Het slachtoffer was in zijn borst geraakt en overleed na de komst van de ambulance.

De jongens kwamen in dat weekend op vrijdag, zaterdag en zondag in de woning bijeen om te chillen en te blowen. Een van de verdachten nam telkens een vuurwapen en munitie mee om mee te spelen, waar ze filmpjes van maakten. De rechtbank neemt de jongen met het vuurwapen kwalijk dat hij steeds wisselend heeft verklaard en dat daardoor het wapen nooit is teruggevonden. De rechtbank vindt dat hij zijn eigen belang voorop stelt en “ondanks de dramatische gebeurtenis onvoldoende rekening houdt met wat zijn handelen voor anderen kan betekenen”. Hij is veroordeeld tot 150 dagen jeugddetentie, waarvan 76 voorwaardelijk, zodat hij niet terug de cel in hoeft.

De verdachte die de trekker overhaalde is veroordeeld tot 300 dagen jeugddetentie, waarvan 225 voorwaardelijk voor dood door schuld. Hij is in de ogen van de rechtbank aanmerkelijk onvoorzichtig geweest. Hij heeft volgens het vonnis van de rechtbank stellig verklaard dat hij zeker weet dat hij de patroonhouder uit het wapen heeft gehaald, voordat hij het wapen op het slachtoffer richtte.

Twee medeverdachten zijn veroordeeld tot negentig dagen jeugddetentie, waarvan een deel voorwaardelijk zodat ook zij niet terug de jeugdgevangenis in hoeven. De rechtbank legde de jongens een pakket aan voorwaarden op. Zo moeten ze onder meer meewerken aan hulpverlening of behandeling. Ook mogen ze geen contact hebben met elkaar en met de ouders, zussen en broer van het slachtoffer.

Foto’s: Michel van Bergen

Door: ANP