UPDATE Rijkswaterstaat: ga niet de weg op, meerdere snelwegen al afgesloten

UPDATE Rijkswaterstaat: ga niet de weg op, meerdere snelwegen al afgesloten

Geplaatst op 18 december 2022, om 20:16 uur

NEDERLAND – Rijkswaterstaat roept weggebruikers op niet de weg op te gaan zolang code oranje geldt. Weerinstituut KNMI kondigde de code oranje af voor het hele land vanwege ijzel, die ontstaat door neerslag op bevroren wegen. “Er is sprake van zeer verraderlijke gladheid en dus gevaarlijke rij-omstandigheden. Het aantal ongelukken op de weg neemt toe, meerdere snelwegen zijn afgesloten”, meldt een woordvoerster.

In Zeeland, Zuid-Holland en Brabant, waar de buien begin zondagavond overtrekken, zijn meerdere wegen dicht door ongelukken, zegt Rijkswaterstaat. “Dat zal ook op andere plekken gaan gebeuren.” Ook onder andere de A4, de A15 en de A58 hadden last van afsluitingen door ongelukken vanwege de gladheid. Volgens de ANWB stonden er rond 20.10 uur zo’n 27 files verspreid over 200 kilometer.

“Het gaat nu best rap”, zegt Rijkswaterstaat over het tempo waarin het aantal ongevallen toeneemt. “We blijven strooien zolang nodig is.” De politie in Zeeland liet zondagavond al weten diverse meldingen van aanrijdingen te hebben gehad door de gladheid.

De neerslag trok zondagmiddag vanaf een uur of vijf vanuit het zuidwesten het land binnen, en trekt de rest van de avond en nacht verder het land in. Code oranje geeft aan dat er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer met grote kans op schade, stelt het KNMI. De weerswaarschuwingen gelden tot ongeveer 02.00 uur in de nacht van zondag op maandag. Gedurende de nacht loopt de temperatuur op, maandagochtend regent het af en toe. Maandagmiddag trekt de regen aan, verwacht het KNMI. De temperatuur is dan zo’n 10 graden.

Een personenauto is op zijn kant terecht gekomen na een ongeval op de A58 tussen Bergen op Zoom en Roosendaal. De twee inzittenden zijn na het ongeval bekneld komen te zitten en moesten door de brandweer uit hun voertuig worden gehaald. De A58 richting Roosendaal is volledig afgesloten.