ME van de politie wil zich nog beter bewapenen tegen relschoppers

ME van de politie wil zich nog beter bewapenen tegen relschoppers

Geplaatst op 3 december 2022, om 09:38 uur

NEDERLAND – De mobiele eenheid van de politie wil meer wapens kunnen inzetten vanwege het toegenomen geweld van relschoppers dat wordt ervaren. Het gaat dan om niet-dodelijke wapens bovenop de bestaande middelen die ME’ers ter beschikking hebben. Politiechef Frank Paauw geeft na onderzoek aan dat die uitbreiding nu nog niet aan de orde is, maar dat er wel wordt gekeken naar eventuele aanvullingen.

Volgens Paauw zijn demonstranten tegenwoordig beter georganiseerd en voorbereid. Hij wijst onder meer op de coronarellen van november vorig jaar in Rotterdam. Agenten voelden zich door de dreigende situatie genoodzaakt om te schieten.

Paauw zegt dat de meeste ME-commandanten extra middelen willen om in dergelijke situaties te kunnen gebruiken. “Zij ervaren een gat tussen de huidige bewapening en uiteindelijk het vuurwapen. Ik kan me hun wens goed voorstellen”, aldus de politiechef.

Traangas
Daarom heeft de politie in de afgelopen tijd laten onderzoeken of de huidige middelen nog wel afdoende zijn. “De politie wordt door een deel van de bevolking niet meer gezien als neutrale instantie, maar is zelf partij geworden bij rellen en demonstraties”, legt Paauw uit. “Het is de vraag of de beschikbare middelen nog volstaan bij de uitoefening van onze taak.”

Toch adviseren de onderzoekers om het wapenarsenaal niet uit te breiden met bijvoorbeeld rubberen kogels of verfpatronen die doelwitten met een kleur markeren. Wel denken zij dat er een verbeterslag valt te maken op het vlak van onder meer de informatiepositie, de besluitvorming, de aansturing, de opleiding en training, de capaciteit en het beter inzetten van de bestaande middelen zoals traangas.

Betere gehoorbescherming
“Ook de huidige ME-uitrusting verdient aanpassing. Bijvoorbeeld door meer bescherming aan zij- en achterkant en betere gehoorbescherming in de helm”, zegt Paauw. Hij laat weten dat komend jaar gestart wordt met een vernieuwd programma om de paraatheid van de politie te verbeteren. “Als de verbeteringen zijn doorgevoerd, bekijken we ook heel nadrukkelijk of de huidige geweldsmiddelen voldoen. Want we begrijpen de gevoelens van de ME’ers heel goed.”

Agenten hebben momenteel pepperspray, een uitschuifbare wapenstok en een dienstpistool bij zich. Een ME’er heeft ook nog een vaste lange wapenstok. Daarnaast beschikt de ME over hondengeleiders met surveillancehonden, ME’ers te paard, waterwerpers en traangasgranaten.

Door: ANP