UPDATE: Vrouw neergestoken door ontsnapte tbs’er: “We kunnen dit niet uitsluiten”

UPDATE: Vrouw neergestoken door ontsnapte tbs’er: “We kunnen dit niet uitsluiten”

Geplaatst op 30 november 2022, om 17:27 uur

SOEST– De tbs’er die woensdag ontsnapte uit de Pompekliniek in Nijmegen is aan het einde van de middag aangehouden en wordt verdacht van het neersteken van een 27-jarige vrouw in Soest. De vrouw raakte daarbij zwaargewond. De 31-jarige man ontsnapte woensdagmorgen tijdens een verlof buiten de hekken van de kliniek aan zijn begeleider. Hij werd uiteindelijk in Bergschenhoek aangehouden. “Een wereld waarin we dit kunnen uitsluiten zal nooit bestaan”, zegt de woordvoerder van de kliniek.

Rond 13.25 uur kwamen er meerdere telefoontjes binnen bij de politie in Utrecht van een ernstig incident in een woning aan de Smitsweg. Daar vond de politie de zwaargewonde vrouw, die meerdere keren was gestoken. Een speciaal politieteam was al naar de gevluchte delinquent op zoek. Na de steekpartij werd een grote zoekactie opgezet met meerdere eenheden van de politie, waarna de verdachte in Bergschenhoek werd gevonden.

De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis. Haar toestand is stabiel, aldus de politie. Een woordvoerder kon nog niet melden wat precies de relatie tussen de twee was.

“We kunnen dit niet uitsluiten”
De tbs’er zat sinds 2018 vast voor doodslag, meldt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Hij kreeg acht jaar cel en tbs opgelegd. In 2019 kwam hij in de Pompekliniek terecht. Waarom hij na één jaar al in de kliniek terechtkwam, is niet bekend. De DJI zal gaan onderzoeken of de procedures rond het begeleid verlof goed zijn verlopen; dat is volgens de woordvoerder standaard. “Een wereld waarin we dit kunnen uitsluiten zal nooit bestaan”, zegt hij hier wel bij.

Een woordvoerder van de Pompekliniek liet eerder al weten dat het nog onbekend is of er op de korte termijn maatregelen genomen zullen worden, zoals bijvoorbeeld het intrekken van verloven.

Andy Kraag, hoofd van de Dienst Landelijke Recherche, vindt het “vreselijk dat deze tbs’er kon ontsnappen en vermoedelijk direct een vrouw heeft neergestoken”, zo meldt hij op Twitter.

Meerdere incidenten Pompekliniek
Afgelopen juni ontsnapten er ook al twee tbs’ers uit de Pompekliniek. Dat deden ze via een gat dat door een derde persoon met een slijptol in het hek rond de kliniek was gemaakt. Bij het hek stond een auto klaar, waarmee ze op de vlucht sloegen. Een van beide mannen, Sherwin Benshomin Windster, is nog steeds niet teruggevonden. Hij staat sinds deze maand op de Nationale Opsporingslijst.

Door: ANP