Politie gaat gezichten online zetten na demonstratie KOZP

Politie gaat gezichten online zetten na demonstratie KOZP

Geplaatst op 25 november 2022, om 17:58 uur

STAPHORST – Afgelopen zaterdag 19 november vond de sinterklaasintocht plaats in Staphorst. Kick Out Zwarte Piet had aangekondigd te zullen demonstreren. Een aantal waarnemers van Amnesty International was ook mee op weg naar Staphorst om te kijken hoe de demonstratie zou verlopen. Hoewel het in het centrum rustig bleef, ontstonden bij de invalswegen van Staphorst ongeregeldheden.

Relschoppers hebben bij de afslag A28 twee auto’s met daarin demonstranten en waarnemers van Amnesty International geblokkeerd en belemmerd in hun tocht naar Staphorst. Daarbij ontstond een agressieve en gewelddadige sfeer. Zij werden ernstig bedreigd en geïntimideerd door een grote groep mensen. Ze werden met eieren bekogeld, er werden spullen uit de auto getrokken en de auto’s werden heen en weer geschud en vernield.

De politie neemt de zaak hoog op. Er is een opsporingsonderzoek gestart om te achterhalen welke strafbare feiten zijn gepleegd door welke relschoppers. Op internet en social media circuleren veel beelden van de ongeregeldheden. De politie heeft ook al veel informatie mogen ontvangen.

De foto’s van vier relschoppers komen uit een eerste analyse van de beelden. Op dit moment worden meer beelden onderzocht. Het is dus niet uitgesloten dat meer verdachten zullen volgen.

Hierbij ook een belangrijke boodschap aan de relschoppers. De politie roept met klem op jezelf bij de politie te melden. Meld je aan het bureau of neem contact op via 0900-8844. Doe je dit niet vóór dinsdagochtend 9:00 uur, dan worden de ongeblurde beelden dinsdagavond uitgezonden in het programma Opsporing Verzocht.

Vragen
De politie doet hierbij ook de dringende oproep om beelden en informatie over de ongeregeldheden met de politie te delen. Ook mensen die daarvan getuige zijn geweest, na de ongeregeldheden belangrijke informatie hebben ontvangen of mensen herkennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie. Ook als u twijfelt of de informatie relevant kan zijn, neem contact op! Dat kan via de gratis tiplijn 0800-6070, maar ook via www.politie.nl. Geef in het tipformulier duidelijk aan op welke plaats uw informatie betrekking heeft.

LEES OOK:

Nog geen aanhoudingen voor geweld tegen demonstranten KOZP
Demonstratie Kick Out Zwarte Piet bij sinterklaasintocht afgelast