Demonstratie Kick Out Zwarte Piet bij sinterklaasintocht afgelast

Demonstratie Kick Out Zwarte Piet bij sinterklaasintocht afgelast

Geplaatst op 19 november 2022, om 14:56 uur

STAPHORST– Een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zaterdag in Staphorst is afgeblazen. Burgemeester Jan ten Kate van Staphorst heeft op advies van het Openbaar Ministerie en de politie besloten om de demonstratie tegen Zwarte Piet niet door te laten gaan, meldt de gemeente.

De politie is zaterdagmiddag druk met “een aantal onrustige situaties op wegen naar Staphorst”, aldus de politiewoordvoerder. Daardoor zijn geen politiemensen meer beschikbaar voor de demonstratie van KOZP op het Marktplein. Volgens burgemeester Ten Kate kan hierdoor de veiligheid niet gegarandeerd worden voor zowel bezoekers van het sinterklaasfeest als de demonstranten. Het sinterklaasfeest op het Marktplein gaat gewoon door, meldt de gemeente.

Volgens RTV Oost staan er op de afrit van de A28 honderden mensen die willen voorkomen dat actievoerders van KOZP naar de intocht kunnen. Op beelden is te zien dat sommige tegendemonstranten zijn uitgedost als Zwarte Piet.

Door: ANP