Karskens wil via rechter Zwarte Pietenjournaal bij NPO afdwingen

Karskens wil via rechter Zwarte Pietenjournaal bij NPO afdwingen

Geplaatst op 24 november 2022, om 10:18 uur

HILVERSUM – Ongehoord Nederland wil via de rechter proberen af te dwingen dat de omroep volgend jaar op televisie een Zwarte Pietenjournaal mag uitzenden met zwart geschminkte pieten. Dat heeft voorzitter Arnold Karskens donderdag laten weten. De NPO heeft het verzoek van ON! afgewezen omdat bij de publieke omroep vanaf 2019 beleid is alleen maar roetveegpieten te tonen.

De omroep heeft na de afwijzing een pro-formabezwaarschrift ingediend. “Door de lange procedures zal het dit jaar niet mogelijk zijn een Zwarte Pietenjournaal uit te zenden”, aldus Karskens. Maar de inzet is dus wel dat dit volgend jaar anders zal zijn, aldus de omroepbaas. ON! voert in het bezwaarschrift aan dat “het behoud van de Nederlandse cultuur” een van de kernwaarden van de omroep is. “Hierbij nemen Sinterklaas en Zwarte Piet een speciale plek in. Het grootste kinderfeest van ons land is een prachtige traditie die we graag in ere willen houden, net als de meeste Nederlanders. Een meerderheid wil nog steeds het originele feest met Zwarte Piet en geen roetveegpieten waarmee de magie voor kinderen verdwijnt.”

Het Zwarte Pietenjournaal was de afgelopen twee jaar iedere week te zien in november. De afleveringen waren te zien op YouTube, op het kanaal van Ongehoord Nederland. Het Zwarte Pietenjournaal van ON! past volgens de NPO niet in het beleid dat in 2019 is ingesteld over Zwarte Piet. De NPO koos toen, samen met de NTR, voor de roetveegpiet. De NTR verzorgt al sinds jaar en dag het Sinterklaasjournaal voor de publieke omroep.

Door: ANP