Willem Engel verbaasd dat hij op strafbankje zit

Willem Engel verbaasd dat hij op strafbankje zit

Geplaatst op 21 november 2022, om 12:28 uur

ROTTERDAM  – “Ik ben echt verbaasd, dat ik me hiertegen moet verweren”. Dit zei Willem Engel maandag in de rechtbank in Rotterdam, waar de voorman van Viruswaarheid terechtstaat voor opruiing in de vorm van opruiende coronagerelateerde tweets. “Het is evident geen opruiing, het is een politieke zaak”, verweerde Engel zich.

In juni 2020 werden demonstraties van Viruswaarheid op het Malieveld verboden. Engel twitterde vooraf: “Zoals je hebt gehoord heeft burgemeester Remkes van Den Haag onze demonstratie van Liefde verboden. Vanzelfsprekend kunnen wij je niet tegenhouden om, zoals je dat van plan was, gewoon naar het Malieveld in Den Haag te komen! Als je komt, kom dan in liefde…” Ruim vierhonderd mensen werden op 21 juni 2020 gearresteerd, na het uitbreken van ongeregeldheden. Volgens Engel begon de politie met het geweld.

Was dit een oproep om toch te komen, vroeg de rechter zich af. “Zo kan je het lezen, maar het staat er niet”, antwoordde Engel. Hij verwijt het Openbaar Ministerie knip- en plakwerk, omdat de oorspronkelijke tweet veel langer was. Zo stelde hij zijn volgers in dezelfde tweet ook een alternatief voor door te zeggen dat ze in plaats van te demonstreren op het Malieveld ook bloemen zouden kunnen neerleggen bij hun plaatselijke stadhuis. Engel: “En zelfs al je wat van de tweet afknipt, is er niets mis mee. Dan is de tweet nog steeds geen strafbaar feit. Als dit strafbaar is, bestaat er geen vrijheid van meningsuiting.”

In september 2020 deelde Engel met zijn volgers het telefoonnummer van een zorgcentrum in Goirle. De oproep leidde tot dagenlange scheldpartijen tegen telefonisten en zelfs doodsbedreigingen. Engel noemde dat een doe-opdracht in zijn tweet, maar zei maandag in de rechtszaak dat het “een suggestie” was geweest. Hij zegt de tweets zorgvuldig en afgewogen te hebben opgesteld. “Daar blink ik in uit. Daarom is het zo bijzonder dat ik hier zit.”

Door: ANP