Personeel ‘in shock’ na steekincident tbs-kliniek Balkbrug

Personeel ‘in shock’ na steekincident tbs-kliniek Balkbrug

Geplaatst op 6 november 2022, om 09:43 uur

BALKBRUG – Het dodelijke steekincident in de tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug (Overijssel) is als een mokerslag aangekomen bij de medewerkers. “Het is niet te bevatten wat er is gebeurd”, zegt directeur Hanny van Geffen van de kliniek. “We zijn allemaal in enorme shock. Zoiets hebben we nooit eerder meegemaakt.” Een patiënt stak zaterdagmiddag een medewerker dood, verwondde twee andere personeelsleden en pleegde daarna zelfmoord.

Volgens Van Geffen klopte de dader, die op een open woongroep verbleef, rond 13.00 uur op de deur van het kantoor waar de drie medewerkers zaten. Nadat de deur open was gedaan, drong hij naar binnen en begon hij in te steken op de personeelsleden. Een van hen liep daarbij dodelijke verwondingen op. “Er is nog geprobeerd om de medewerker te reanimeren, maar dat mocht niet baten”, aldus de directeur.

De twee andere medewerkers raakten ook gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht. Van Geffen: “Ze verkeren niet in een levensbedreigende situatie.” Na de steekpartij sloot de dader zich op in een aparte ruimte en probeerde daar brand te stichten. Het vuur werd door de sprinklers snel gedoofd. De dader heeft zich daarna in diezelfde ruimte van het leven beroofd met het mes waarmee hij de medewerkers had aangevallen.

Verrassing

Waarom de patiënt de medewerkers aanviel, wordt onderzocht. Maar volgens Van Geffen was de aanval een volslagen verrassing. Veel medewerkers en patiënten zijn getuige geweest van het incident. “Onze aandacht gaat nu vooral naar hen en de nabestaanden uit. De impact is enorm, we zijn allemaal verslagen. Zo trof ik de kliniek ook aan toen ik vanmiddag aankwam nadat ik was geïnformeerd over het steekincident.”

Over de identiteit van de dader en de aangevallen medewerkers wil ze niets zeggen. In de kliniek, officieel Centrum voor Transculturele Psychiatrie genaamd, verblijven onder meer gedetineerden met een psychiatrische aandoening. Veel van hen hebben een niet-Nederlandse culturele achtergrond.

Door: ANP