(FOTOSERIE) Tegen de 200 arrestaties na acties Schiphol

(FOTOSERIE) Tegen de 200 arrestaties na acties Schiphol

Geplaatst op 6 november 2022, om 09:45 uur

SCHIPHOL – De marechaussee heeft op Schiphol tegen de tweehonderd mensen gearresteerd in verband met klimaatacties op Schiphol-Oost. Dat zegt een woordvoerder van de marechaussee. Het precieze aantal kon hij nog niet geven.

Volgens hem worden de arrestanten “een voor een geregistreerd en geïdentificeerd”. Daarna beslist het Openbaar Ministerie wat er met ze gebeurt. Een woordvoerster van het OM verwacht daar pas na het weekend iets over te kunnen zeggen.

De gearresteerde demonstranten zijn overgebracht naar onder meer de Koningin Máxima-kazerne en andere locaties op of bij Schiphol. “Ze hebben met z’n allen een strafbaar feit gepleegd”, zegt de woordvoerder van de marechaussee.


Slijptol

De activisten van Greenpeace en Extinction Rebellion kwamen zaterdagmiddag na het doorzagen van het hek met een slijptol het terrein van Schiphol-Oost op, waar vandaan de zaken- en privévluchten met kleine vliegtuigen worden afgehandeld. Een deel van de actievoerders ketende zich vast aan een aantal toestellen, anderen fietsten rond op het platform. De marechaussee zei door de actie te zijn verrast.

Eerder op zaterdag was er ook een klimaatactie op Schiphol Plaza, het winkelgedeelte van de luchthaven. Demonstranten eisten daar met een lawaaiprotest dat Schiphol verduurzaamt.

Onnodige luxe-vluchten

De twee organisaties zeggen trots te zijn “op iedereen die vandaag vreedzaam in actie kwam tegen onnodige luxe-vluchten met privévliegtuigen. Deze actie laat zien dat mensen het niet meer pikken dat de luchtvaart niet aan banden wordt gelegd”, aldus een woordvoerster van Greenpeace.

De demonstraties op Schiphol werden gehouden met het oog op de jaarlijkse internationale klimaattop (COP27), die zondag begint in Egypte.

Foto’s: Michel van BergenDoor: ANP