Bestuurder krijgt 5 jaar cel na doodrijden tieners Esmee en Ilse

Bestuurder krijgt 5 jaar cel na doodrijden tieners Esmee en Ilse

Geplaatst op 31 oktober 2022, om 13:51 uur

ALBLASSERDAM – De automobilist die op 6 mei in Alblasserdam de tieners Esmee (19) en Ilse (18) doodreed, is maandag door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Na het uitzitten van zijn tijd in de cel raakt dader Abdelghafour El B. (25) voor nog eens tien jaar zijn rijbewijs kwijt.

De straf is aanzienlijk lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat had gevraagd om tien jaar cel en dezelfde rijontzegging, omdat El B. schuldig zou zijn aan dubbele doodslag op de jonge vrouwen.

De rechters oordeelden echter dat de automobilist, die in het verleden al 52 boetes voor verkeersovertredingen kreeg, “niet het oogmerk had om iemand van het leven te beroven”. Zodoende werd hij alleen schuldig bevonden aan roekeloos rijgedrag. “De zwaarste vorm van schuld in het verkeer”, aldus de rechters. “Hij heeft zijn stuurmanskunsten overschat, maar ging er niet van uit dat hij een dodelijk ongeval zou veroorzaken. Hij heeft onaanvaardbare risico’s voor de verkeersveiligheid genomen.”

Hartsvriendinnen Esmee en Ilse waren de bewuste nacht om iets voor 01.30 uur op de scooter op weg naar huis toen ze op het kruispunt van de Edisonweg met het Molenpad werden geschept door de aanstormende automobilist El B. Waar de slachtoffers net optrokken nadat hun verkeerslicht op groen sprong, reed de bestuurder door een verkeerslicht dat voor hem al 174 seconden op rood stond. Hij lanceerde de tieners. Esmee overleed ter plekke, Ilse enkele dagen later in het ziekenhuis.

Uit onderzoek bleek dat El B. met 81 tot 97 kilometer per uur veel harder reed dan de maximumsnelheid van 30 vanwege wegwerkzaamheden. Op eerdere kruispunten van de Edisonweg haalde de automobilist topsnelheden van 111 en 126 kilometer per uur binnen de bebouwde kom. Volgens de GPS-gegevens in zijn eigen gekraakte telefoon reed El B. bij de aanrijding 93,7 kilometer per uur.

“Hij heeft onaanvaardbare risico’s voor de verkeersveiligheid genomen”, vonden de rechters. “De slachtoffers stonden aan het begin van hun volwassen leven. Het leed en gemis voor familie, vrienden en bekenden is enorm.”

Door: ANP