Hannah Goslar, beste vriendin Anne Frank, overleden

Hannah Goslar, beste vriendin Anne Frank, overleden

Geplaatst op 28 oktober 2022, om 18:42 uur

BUITENLAND – Hannah Elisabeth Pick-Goslar, de beste vriendin van Anne Frank, is vrijdag overleden op 93-jarige leeftijd. Dat meldt de Anne Frank Stichting. De begrafenis van Goslar zal plaatsvinden in Jeruzalem, waar zij ook woonachtig was. Op de site van de stichting is een in memoriam geplaatst.

De vader van Goslar was hoofd van de persdienst van het Pruisische ministerie van Buitenlandse Zaken. Na de machtsovername door de nazi’s emigreerde de familie naar Amsterdam, waar Goslar Anne Frank leerde kennen. Goslar, geboren in Duitsland, zat samen met Anne Frank op school. Anne Frank noemde haar ook wel Hanneli. De twee verloren elkaar uit het oog toen de familie Frank in 1942 moest onderduiken.

In juni 1943 werd Goslar samen met haar vader, grootouders en jongere zus Gabi door de Gestapo gearresteerd en naar concentratiekamp Bergen-Belsen gedeporteerd. Daar ontmoette zij Anne Frank nog een keer, in februari 1945, vlak voordat Anne Frank overleed. Goslar overleefde de oorlog uiteindelijk. Zij werd later verpleegkundige en trouwde met Walter Pinchas-Pick. Het paar kreeg drie kinderen en elf kleinkinderen en meer dan twintig achterkleinkinderen.

De Nederlandse film Mijn beste vriendin Anne Frank, die te zien is op Netflix, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal dat Goslar na de Tweede Wereldoorlog heeft verteld. De film ontving in oktober vorig jaar de Gouden Film Award. Goslar verscheen ook in de documentaire de Laatste Zeven Maanden van Anne Frank, gemaakt door de Nederlandse documentairemaker Willy Lindwer. De documentaire heeft een International Emmy Award gewonnen.

Door: ANP