42 maanden cel en tbs voor moeder die dochtertje wilde doden

42 maanden cel en tbs voor moeder die dochtertje wilde doden

Geplaatst op 22 oktober 2022, om 10:45 uur

NIJMEGEN – De rechtbank veroordeelt een 43-jarige vrouw uit Nijmegen tot een celstraf van 42 maanden. Daarbij wordt haar tbs met voorwaarden opgelegd. De vrouw probeerde in november 2021 haar toen 7-jarige dochtertje te doden.

De vrouw wilde haar dochter doden omdat zij zichzelf een slechte moeder vond. Op een ochtend nam ze haar dochter mee naar zolder en probeerde haar te wurgen. Eerst met haar handen en later met een waslijn. Door de reactie van haar dochtertje stopte ze, maar probeerde ze het even later opnieuw. Gelukkig overleefde de dochter de verwurgingspoging.

Hogere celstraf dan geëist
De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 12 maanden voor mishandeling en bedreiging. De rechtbank legt een hogere gevangenisstraf op, namelijk 42 maanden. De reden hiervoor is dat de rechtbank een zwaarder delict bewezen vindt, namelijk de poging doodslag. Bovendien gaat het om zeer ernstige handelingen. De vrouw maakte zich schuldig aan 1 van de meest ernstige strafbare feiten die het strafrecht kent. Het plegen van zo’n ernstig feit rechtvaardigt dat de rechtbank een forse vrijheidsstraf oplegt. Dat is niet anders, wanneer een strafbaar feit gepleegd is in huiselijke kring.

Bij de vaststelling van de straf is van belang dat de vrouw de taak had haar dochter geborgenheid en bescherming te bieden. Maar in plaats daarvan schond ze de lichamelijke integriteit van haar dochter op grove wijze door te proberen haar te verwurgen. Het vertrouwen dat een kind in zijn ouder moet kunnen stellen is zeer ernstig geschaad. Vooral thuis moet een kind veilig kunnen zijn. We weten dat slachtoffers van dit soort delicten hiervan nog jarenlang de schadelijke gevolgen kunnen ondervinden.