Tienduizenden euro’s aan boetes tijdens controle op afleiding in het verkeer

Tienduizenden euro’s aan boetes tijdens controle op afleiding in het verkeer

Geplaatst op 21 oktober 2022, om 10:26 uur

BRABANT/ZEELAND – Een touringcar met agenten rijdt in 2022 door Brabant en Zeeland om weggebruikers te overtuigen hun smartphone met rust te laten in het verkeer.

Op donderdag werden er maar liefst 259 automobilisten bekeurd die tijdens het rijden werden afgeleid in het verkeer. Veel van hen hielden een telefoon vast. In totaal was het boetebedrag die dag ruim 90.000 euro. Het risico op een ongeluk is 2,5 keer zo groot als verkeersdeelnemers met hun telefoon bezig zijn. Uit eerder onderzoek bleek dat 7 op de 10 Nederlanders berichten of meldingen ontvangen op hun mobiel als ze onderweg zijn. Twee derde leest die berichten tijdens het rijden. Tijdens de controle van afgelopen donderdag zijn er 94 automobilisten bekeurd voor het vasthouden van de telefoon. Twaalf weggebruikers kregen een boete voor overige verkeersfeiten. Ook de MONOcam werd ingezet. Op de A58 bij Bavel constateerde deze slimme camera 83 overtredingen en op de A4 bij Bergen op Zoom 60 overtredingen. De MONOcam is dit jaar al ruim 60 maal ingezet. De camera constateerde 3000 overtredingen met een totaal boetebedrag van 1 miljoen euro.

Naast de MONOcam, zijn er tijdens controles op afleiding in het verkeer in de eenheid Zeeland-West-Brabant door agenten ruim 7500 automobilisten aan de kant gezet en bekeurd.