Man leeft met gedode vriendin wekenlang in huis Den Haag

Man leeft met gedode vriendin wekenlang in huis Den Haag

Geplaatst op 28 september 2022, om 16:34 uur

DEN HAAG – Tegen de man die zijn vriendin zou hebben gedood en vervolgens nog wekenlang met haar lichaam in huis zou hebben geleefd, is woensdag een celstraf van twaalf jaar en tbs met dwangverpleging geëist.

Boris S. (28) zou eind september of begin oktober 2020 Gita Reyers in haar woning in Den Haag hebben gewurgd. Vervolgens zou hij nog wekenlang gebruik hebben gemaakt van haar huis. Hij zou zelfs rechts op de bank hebben gegeten en gedronken, naast het op de linkerkant van de bank verborgen lichaam van de vrouw.

Reyers werd op 9 oktober door haar familie als vermist opgegeven. De politie was vervolgens meerdere keren aan de deur geweest, maar vond haar pas na het tweede of derde bezoek. Dat zou komen door de enorme rotzooi in de woning. Het lichaam van de 35-jarige vrouw werd 24 oktober gevonden op de bank, onder een stapel dekens, kussens en rommel. Het lijkt erop dat ze rond 21 september is gewurgd. Sinds die tijd gebruikte ze de app van haar internetbankieren bijvoorbeeld niet meer, terwijl ze dat voorheen minstens eenmaal per dag deed.

De dakloze S. werd kort na de vondst van het lichaam aangehouden. Hij ontkent iedere betrokkenheid bij haar dood. Ook ontkent hij een relatie met haar te hebben gehad; volgens hem was hun omgang – die ongeveer een jaar duurde – puur gebaseerd op seks. Er is geen rechtstreeks bewijs tegen hem, zeggen zijn advocaten. Hij zou daarom vrijgesproken moeten worden.

De officier van justitie noemde de verklaringen van S. “vaag” en “leugenachtig”. “Ik geloof er niets van.” Volgens haar zijn er sterke aanwijzingen dat S. uit naam van Reyers berichten naar onder meer haar moeder had gestuurd. Ook zou hij spullen van Reyers online hebben verkocht en zou hij hebben geprobeerd geld van haar rekening te halen. Volgens de officier liegt S. aantoonbaar. “Absurd” noemt zij zijn gedrag.

De zus van Reyers zei in haar slachtofferverklaring dat haar zusje – ondanks tegenslagen in haar leven – koos voor het leven. “Haar keuze om te leven is haar afgenomen.” Ze noemde haar zus, die in het verleden kampte met psychische problemen, “een strijder”. “Gita hielp iedereen. Ze ging een tas eten halen als iemand honger had. Boris helpen is haar fataal geworden. Ze heeft haar moordenaar in huis gehaald.”

Deskundigen noemen S. verminderd toerekeningsvatbaar. Daarom is er naast een celstraf tbs met dwangverpleging tegen hem geëist. S. zou al eerder gewelddadig tegen Reyers zijn geweest. Daarom had zij de relatie willen beëindigen. “Haar angst dat hij haar iets zou aandoen, bleek terecht”, aldus de officier.

De rechtbank in Den Haag doet op 12 oktober uitspraak.

Door: ANP