Verdachten vergismoord Beuningen zwijgen in rechtbank

Verdachten vergismoord Beuningen zwijgen in rechtbank

Geplaatst op 19 september 2022, om 15:19 uur

ROTTERDAM – De zes mannen die worden verdacht van de moord op de Nijmeegse klusjesman Mehmet Kiliçsoy zwijgen in de rechtbank. Maandag ging het strafproces tegen de verdachten van start in de rechtbank in Rotterdam. De Amsterdammers beroepen zich op de eerste zittingsdag op hun zwijgrecht of zeggen er niets mee te maken te hebben.

Kiliçsoy (49) werd op 6 juli 2020 op het Thorbeckeplein in het Gelderse Beuningen ’s morgens rond 08.30 uur in zijn hoofd en bovenlichaam geschoten. Volgens het Openbaar Ministerie wijst alles erop dat hier sprake is geweest van een vergismoord, omdat de politie geen enkel motief kon vinden. Twee gemaskerde mannen openden het vuur vanuit een gestolen witte Volkswagen Transporter, die in juni bleek gestolen vanaf de Nassaukade in Amsterdam. De politie vermoedt dat de Transporter al eerder in Beuningen is neergezet, bleek maandag.

Geen van de zes verdachten bevestigt dat ze op de dag van de moord of voorafgaand daaraan in Beuningen zijn geweest. Ook op vragen over hun telefoons zwegen ze, evenals over het gebruik van huurauto’s die justitie in verband brengt met de vergismoord. Zo zouden zogeheten spotters in een witte VW Up hebben gezeten, die volgens een getuige langs de plek van de moord reden en nadrukkelijk keken naar het slachtoffer. Op een in beslag genomen telefoon bij verdachte Jomairo D. (29) is een afbeelding gevonden van deze auto.

Van Jurviën M. (21) is een schaamhaar met zijn DNA gevonden op de bestuurderszitting in de VW Transporter. In het voertuig vond de politie ook DNA op zogeheten handschoensporen van Jermaine M. (32). Die verklaarde afgelopen zomer bij de politie dat hij zijn neef heeft geholpen met het opzetten van een fitnessruimte, maar deed er in de rechtbank weer het zwijgen toe.

Telefoonnummers die volgens het OM aan enkele verdachten te linken zijn, hebben van Amsterdam naar Beuningen zendmasten aangestraald op en rond de dag van de liquidatie. Deels zijn die nummers ook te linken aan de liquidatiepoging bij een chaletpark in het Utrechtse Tienhoven op 4 juni 2020. Daarbij raakte een man gewond.

De rechtbank trekt meerdere dagen uit voor het strafproces, waarbij in totaal acht verdachten terechtstaan. Vrijdag maken de echtgenote, dochter en zus van Kiliçsoy gebruik van hun spreekrecht. Op 31 oktober worden de strafeisen verwacht.

Door: ANP