Limburgse dorpen bij de Peel pas zondag onder de rook

Limburgse dorpen bij de Peel pas zondag onder de rook

Geplaatst op 3 september 2022, om 13:15 uur

MARIAPEEL – Anders dan eerder door de brandweer gecommuniceerd draait de wind bij Mariapeel niet zaterdag al, maar pas in de loop van zondag. Dat wil zeggen dat Brabant zaterdag nog last kan blijven houden van de overigens sterk afnemende rook uit het 40 hectare grote gebied, waar woensdag een zeer grote brand uitbrak. Vanaf zondagmiddag draait de wind naar het westen en komen Limburgse dorpen als America en Horst onder de rook te liggen.

Dat zei een woordvoerder van de brandweer. Hij vertelde dat de rookontwikkeling wel afneemt, en omdat het warmer wordt en minder bewolkt is, de rook sneller opstijgt. Daardoor vermindert de overlast op de grond. Rondom het gebied zijn er nog steeds verhoogde concentraties koolmonoxide gemeten. De loonwerkers die voor Staatsbosbeheer bluswerkzaamheden uitvoeren dragen daarom CO-melders bij zich. Als daarvan het alarm afgaat, trekken ze zich terug.

Voor Staatsbosbeheer zijn nog twee grote watertonnen achter tractoren in het gebied om de stoplijnen nat te houden, die de brand moeten tegenhouden. Ook staan er vier grote watersproeiers die grote oppervlakten kunnen beregenen. De brandweer zelf blijft aanwezig met twee tankautospuiten, een grootwatertransport en twee waterwagens.

Vogelspotters

De nacht van vrijdag op zaterdag liet volgens de woordvoerder een rustig patroon zien. Het nablussen kan nog een paar dagen duren. De brandweer heeft nog niet het sein brand meester gegeven voor het gebied.

De brand brak woensdagochtend vroeg uit. Vogelspotters maakten er om 06.30 uur melding van. Het ging toen nog om één hectare die in brand stond, maar het vuur greep snel om zich heen door de grote droogte in het anders natte gebied.

Mensen houden zich volgens de woordvoerder overigens goed aan de noodverordening. Die verbiedt toegang tot het gebied voor iedereen die er niets te zoeken heeft. Op die manier wordt ramptoerisme tegengegaan, en dat werkt prima, aldus de boa’s van Staatsbosbeheer. “Er wordt goed gehoor aan gegeven”, zei de woordvoerder van de brandweer. Rond het gebied staan ook verkeersregelaars die mensen opvangen en de weg wijzen.

Door: ANP